Rusijoje „užsienio agentais“ paskelbti keli žurnalistai

Rusijos valdžia, vis labiau griežtindama kampaniją prieš kitaminčius, penktadienį „užsienio agentais“ paskelbė kelis garsius Kremliaus kritikus, tarp jų dokumentinių filmų kūrėją Jurijų Dudą ir politologę Jekateriną Šulman.

Užsienio reikalų ministerija Maskvoje.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Užsienio reikalų ministerija Maskvoje.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-16 14:18

Rusijos Teisingumo ministerijos pareiškime sakoma, kad ji į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė dar devynis asmenis, įskaitant 35 metų J. Dudą, 43 metų J. Šulman ir 59 metų karikatūristą Sergejų Jelkiną.

Į sąrašą taip pat įtraukti garsūs žurnalistai: 38 metų Romanas Dobrochotovas ir 40 metų Karenas Šainianas.

R. Dobrochotovas įkūrė tiriamosios žurnalistikos tinklalapį „The Insider“, o K. Šainianas yra homoseksualumo neslepiantis redaktorius, prodiuseris ir gėjų teisių gynėjas.

Viena iš labiausiai cituojamų Rusijos politikos analitikų J. Šulman neseniai išvyko į Vokietiją dirbti tiriamojo darbo. Naujienų agentūrai AFP ji sakė, jog seniai tikėjosi būti priskirta „užsienio agentams“.

„Kodėl tik dabar?“ – tviteryje parašė ji.

Vasario 24 dieną prasidėjus Maskvos įsiveržimui į provakarietišką kaimyninę Ukrainą, Rusija pradėjo dar įnirtingiau tildyti Kremliaus kritikus.

Nepriklausomos žiniasklaidos priemonės buvo uždarytos ar sustabdė darbą, dešimtys tūkstančių rusų išvyko iš šalies protestuodami prieš Kremliaus politiką.

„Užsienio agento“ statusas primena sovietmečio terminą „liaudies priešas“ ir suteikiamas asmenims ar grupėms, finansuojamiems iš užsienio ir dalyvaujantiems bet kokioje „politinėje veikloje“.

„Užsienio agentais“ pripažinti subjektai privalo atskleisti finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti visus savo tekstus, vaizdo įrašus bei įrašus socialinėje žiniasklaidoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.