Mariupolyje į nelaisvę pakliuvusio brito motina: „Aš myliu savo sūnų, jis yra mano didvyris“

Brito, kurį, kaip įtariama, Rusijos pajėgos paėmė į nelaisvę kovojant Ukrainoje, šeima nelaisvėje nufilmuotą medžiagą pavadino „propaganda“ ir paprašė Vladimiro Putino „elgtis su juo žmogiškai.“

28 metų Aidenas Aslinas.<br>Lrytas.lt koliažas.
28 metų Aidenas Aslinas.<br>Lrytas.lt koliažas.
28 metų Aidenas Aslinas.<br>„Twitter“ nuotr.
28 metų Aidenas Aslinas.<br>„Twitter“ nuotr.
28 metų Aidenas Aslinas.<br>„Twitter“ nuotr.
28 metų Aidenas Aslinas.<br>„Twitter“ nuotr.
28 metų Aidenas Aslinas.<br>„Twitter“ nuotr.
28 metų Aidenas Aslinas.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 17, 2022, 9:15 PM

Rusijos televizijos rodytuose vaizduose matyti, kaip 28 metų Aidenas Aslinas, kilęs iš Notingemšyro Jungtinėje Karalystėje, vedamas surakintas antrankiais, o ant jo kaktos matoma pjautinė žaizda.

A.Aslinas, kuris, kaip manoma, kovėsi kartu su Ukrainos jūrų pėstininkais, prieš kelias dienas savo šeimai pranešė, kad jiems neliko „kito pasirinkimo, kaip tik pasiduoti“. Britas nurodė, kad jo grupei baigėsi ginklai.

Rusijos valstybės kontroliuojamas televizijos kanalas parodė filmuotą medžiagą, kuria iš pradžių buvo dalijamasi socialinėje žiniasklaidoje ir kurioje matyti, kaip A.Aslinas patenka į nelaisvę.

Jo močiutė Pamela Hall penktadienį sakė: „Tai propaganda. Ukraina tapo jo namais. Jis susižadėjęs su ukrainiete, jie gyvena kartu.

Šį mėnesį jis turėjo susituokti, jie kalbėjo apie tai, kad kartu sukurs naujus namus, susilauks vaikų, mano atveju – anūkų.“

Brito motina Ang Wood paragino Kremlių elgtis su jos sūnumi kaip su karo belaisviu pagal tarptautines taisykles, o Jungtinės Karalystės vyriausybę – „nuversti Putiną“.

A.Wood sakė BBC: „Jis paskambino man ir pasakė, kad jie nebeturi ginklų kovoti. Aš myliu savo sūnų, jis yra mano didvyris. Jie velniškai stipriai kovėsi. Borisas [Johnsonas] turi nuversti Putiną.“

Ji sakė, kad atpažino savo sūnų iš Rusijoje paskelbtų nuotraukų dėl jo išskirtinių tatuiruočių.

„Tai Aidenas, negaliu to paneigti. Tai jis , – įsitikinusi motina. – Labai jaudinuosi. Mano sūnus bus išsigandęs kaip ir mes.“

Ji pridūrė: „Aš reikalauju, kad Vladimiras Putinas laikytųsi Ženevos konvencijos sąlygų. Aidenas yra tarnaujantis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų narys, todėl yra karo belaisvis ir su juo turi būti elgiamasi žmoniškai.

Jau dabar atrodo, kad jis buvo sumuštas. Atėjo laikas Didžiosios Britanijos vyriausybei įsitraukti ir padėti užtikrinti Aideno išlaisvinimą.“

A.Aslinas su savo daliniu gynė apgultą Mariupolio miestą per pastarųjų savaičių sunkias kovas. Tačiau po 48 karo dienų jis privalėjo nuleisti ginklus.

„Neturime nei maisto, nei amunicijos, – sakoma jo „Twitter“ paskyroje paskelbtame pranešime. – Buvo malonu visiems – tikiuosi, kad šis karas greitai baigsis.“

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija kol kas nepateikė komentarų.

Aslinas teigia, kad prie Ukrainos jūrų pėstininkų prisijungė 2018 m., praėjus ketveriems metams po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. Anksčiau Aslinas maždaug metus nuo 2015 m. pavasario kovojo Sirijos kurdų YPG gretose prieš „Islamo valstybę“.

Kitais metais jis grįžo į Didžiąją Britaniją ir buvo suimtas Notingemšyro policijos pagal kovos su terorizmu teisės aktus, kaip įprasta užsienio kovotojams, grįžtantiems iš Sirijos.

Parengta pagal „The Guardian inf“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.