„YouTube“ uždarė būsimą Honkongo lyderį reklamuojantį kanalą

Platforma „YouTube“ uždarė kanalą, reklamuojantį beveik neabejotinai naujuoju Honkongo lyderiu tapsiantį Johną Lee, nes to, anot jos, reikalauja buvusiam saugumo vadovui taikomos JAV sankcijos.

„YouTube“ uždarė būsimą Honkongo lyderį reklamuojantį kanalą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
„YouTube“ uždarė būsimą Honkongo lyderį reklamuojantį kanalą.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2022, 4:54 PM

Propekiniškas komitetas, turintis 1 500 narių, ateinantį mėnesį turėtų paskirti 64 metų Johną Lee naujuoju šio pusiau autonominio miesto vadovu. Jis yra vienintelis kandidatas į šį postą.

Naudodamasis savo paskyromis „YouTube“, „Facebook“ ir „Instagram“ jis vykdė agitacinę kampaniją, nors iki šiol konkrečios savo rinkimų programos nepaskelbė.

Paklaustas apie paskyros pašalinimą iš „YouTube“ J. Lee užsipuolė JAV sankcijas, pavadinamas jas „nepagrįstomis patyčiomis“ dėl jo darbo ginant Kinijos nacionalinį saugumą.

„Vadinamosios sankcijos... skirtos daryti spaudimą ir priversti mane sudvejoti, – sakė jis žurnalistams. – Tačiau jų neprotingi žingsniai tik dar labiau sustiprins mano įsitikinimą, kad elgiausi teisingai.“

Pasak J .Lee, jį „nuliūdino“ platformos „YouTube“ sprendimas, tačiau jis nepakeis jo ryžto tapti kitu Honkongo lyderiu. J. Lee pridūrė, jog pradės susitikimus su vietos bendruomenėmis netrukus po to, kai ketvirtadienį bus atlaisvinti dėl pandemijos įvesti suvaržymai.

J. Lee, buvęs aukšto rango policijos pareigūnas ir Honkongo saugumo vadovas, atliko svarbų vaidmenį prieš trejus metus malšinant demokratijos šalininkų protestus ir vykdant susidorojimą su kitamaniais Pekino nurodymu.

Patronuojanti bendrovė „Google“ paaiškino, kad J. Lee kanalas buvo uždarytas atsižvelgiant į JAV taikomas sankcijas, draudžiančias Amerikos įmonėms ir asmenims teikti paslaugas į sankcijų sąrašą įtrauktiems pareigūnams.

„Peržiūrėję ir vadovaudamiesi šia politika, blokavome „Johnlee2022“ kanalą platformoje „YouTube“, – sakė bendrovės atstovas.

„Meta“ trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad J. Lee pavyko išsaugoti „Facebook“ ir „Instagram“ paskyras, nes jos buvo „demonetizuotos“.

„Ėmėmės žingsnių, kad užkirstume kelią naudojimuisi mokėjimų sistemomis“, – nurodė „Meta“ atstovas.

Tam Yiu-chungas, vyriausias J. Lee patarėjas ir vienintelis Honkongo atstovas aukščiausioje Kinijos įstatymų leidybos institucijoje, taip pat sukritikavo „YouTube“ sprendimą.

„Jie tiesiog sakė, kad pažeidėme atitinkamas jų nuostatas, – sakė Tam Yiu-chungas. – Mums tai atrodo visiškai neprotinga.“

„Jie negali sutrukdyti mums skleisti informaciją visuomenei apie mūsų kampaniją ir mūsų kandidatą“, – pridūrė jis.

J. Lee buvo vienas iš 11 aukščiausio rango Honkongo ir Pekino pareigūnų, kuriems 2020 metais JAV Iždo departamentas įvedė sankcijų, Kinijai primetus Honkongui drakonišką saugumo įstatymą, kuriuo siekiama nuslopinti pasipriešinimą šiame finansų centre.

Tarp pareigūnų, kuriems taikomos sankcijos, yra kadenciją baigianti Honkongo lyderė Carrie Lam, buvę policijos vadovai Chrisas Tangas ir Stephenas Lo, taip pat Honkongo teisingumo sekretorė Teresa Cheng.

C. Lam kartą juokavo, kad dabar, kai dėl sankcijų neturi prieigos prie tarptautinės bankų sistemos, namuose turi laikyti krūvas grynųjų.

Autoritarinė Kinija internetą kontroliuoja pasitelkdama „Didžiąją ugniasienę“ ir blokuoja virtinę užsienio tinklalapių, įskaitant „Twitter“ „Facebook“, „YouTube“ ir „Google“. Tačiau šalies pareigūnams, diplomatams ir valstybinei žiniasklaidai jais leidžiama naudotis.

Honkongas šiuo metu neriboja galimybės naudotis Vakarų socialiniais tinklais, tačiau praranda žiniasklaidos laisvės bastiono reputaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.