ES siūlo teisės aktą žurnalistų apsaugai nuo piktnaudžiavimo teisinėmis priemonėmis

Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucija trečiadienį pareiškė norinti, kad Bendrija priimtų įstatymą, turintį apsaugoti žurnalistus ir pilietinių teisių aktyvistus nuo ieškinių, kuriais siekiama juos cenzūruoti.

ES siūlo teisės aktą žurnalistų apsaugai nuo piktnaudžiavimo teisinėmis priemonėmis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
ES siūlo teisės aktą žurnalistų apsaugai nuo piktnaudžiavimo teisinėmis priemonėmis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-27 21:43

Europos Komisija siūlo imtis priemonių, saugančių nuo vadinamųjų strateginių ieškinių prieš visuomenės dalyvavimą (Strategic lawsuits against public participation, SLAPP). Tokius bylinėjimosi procesus ji pavadino „rimta grėsme demokratijai ir pagrindinėms laisvėms, tokioms kaip žodžio ir informacijos laisvė“.

Prieš Maltos tiriamosios žurnalistikos atstovę Daphne Caruana Galizia (Dafnę Karuaną Galiciją), kuri žuvo 2017 metais sprogus jos automobilyje padėtai bombai, buvo iškelta daugiau nei 40 bylų, nurodė Komisija.

Siūlomas įstatymas leistų teismams atmesti ieškinius dar teisminės procedūros pradžioje, o įrodinėjimo pareiga tektų ieškinį keliančiai šaliai, kuri turėtų „įrodyti, kad jos bylai netrūksta aiškaus pagrindo“, nurodė Komisija.

Bylą kelianti šalis turėtų padengti visas bylinėjimosi išlaidas, įskaitant atlygį atsakovo gynėjams, jei byla būtų atmesta dėl bandymo kaip nors piktnaudžiauti teisinėmis priemonėmis. Asmenys, nukentėję nuo SLAPP, taip pat turėtų teisę reikalauti žalos atlyginimo.

Šiandien Europos Komisijos pasiūlyta direktyva prieš SLAPP yra didelis žingsnis į priekį kovojant su tokiomis bylomis, kuriomis siekiama įbauginti ir nutildyti žurnalistus“, – nurodė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF).

EK siūlomas teisės aktas įsigalios, jei jį patvirtins ES narės ir Europos Parlamento įstatymų leidėjai.

Naujoji direktyva apimtų strateginius ieškinius prieš visuomenės dalyvavimą tarptautinės privatinės teisės bylose, susijusiose su užsienio valstybėmis, nes ES negali leisti teisės aktų griežtai nacionaliniais klausimais. Tačiau Europos Komisija rekomenduoja, kad valstybės narės pritaikytų siūlomas nuostatas ir nacionaliniame lygmenyje.

Komisijos duomenimis, praėjusiais metais 24 ES šalyse buvo registruoti 439 fiziniai arba teisiniai išpuoliai prieš žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.