JT vadovas Ukrainoje: karas yra XXI amžiaus absurdas Rusijai raginimas bendradarbiauti su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį pavadino karą „blogiu“ ir absurdu, lankydamasis šalia Kyjivo esančioje Borodiankoje, kur atsitraukus rusų pajėgoms buvo rasta daug brutaliai nužudytų civilių.

 Antonio Guterresas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
 Antonio Guterresas.<br> Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 28, 2022, 11:08 AM, atnaujinta Apr 28, 2022, 12:24 PM

„Įsivaizduoju savo šeimą viename iš tų namų, kurie dabar sugriauti ir juodi. Matau savo anūkes, kurios bėga apimtos panikos. Karas yra XXI amžiaus absurdas. Karas yra blogis. XXI amžiuje karas niekaip negali būti priimtinas“, – sakė A. Guterresas.

Borodiankoje A. Guterresą lydėjo vietos karinės ir civilinės administracijų vadovai, kurie aprodė JT generaliniam sekretoriui per Rusijos atakas sugriautus gyvenamuosius namus.

A. Guterresas taip pat paragino Rusiją bendradarbiauti su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu (TBT) tiriant galimus karo nusikaltimus per Maskvos invaziją į Ukrainą.

„Visiškai palaikau TBT ir kreipiuosi į Rusijos Federaciją, kad ji priimtų, bendradarbiautų su TBT. Bet kai kalbame apie karo nusikaltimus, negalime užmiršti, kad didžiausias nusikaltimas yra pats karas“, – kalbėjo JT vadovas atvykęs į Bučą, tapusią rusų kariuomenės vykdomų žiaurumų simboliu, kur civilių lavonai, kai kurie – surištomis rankomis, buvo palikti tiesiog gatvėse.

Šie vaizdai išprovokavo įtūžį visame pasaulyje ir Ukrainos pareigūnų kaltinimus Rusijai genocidu.

JT vadovas, atvykęs pirmojo vizito į Ukrainą nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną, vėliau turėtų susitikti su ukrainiečių prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Ukrainoje A. Guterresas lankosi po derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu Maskvoje, rusų pajėgoms pastarosiomis dienomis veržiantis gilyn į rytinį Donbaso regioną.

Ragina Rusiją bendradarbiauti su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį paragino Rusiją bendradarbiauti su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu (TBT) tiriant galimus karo nusikaltimus, įvykdytus per jos invaziją į Ukrainą.

„Visiškai palaikau TBT ir kreipiuosi į Rusijos Federaciją, kad ši sutiktų ir bendradarbiautų su TBT. Tačiau, kai kalbame apie karo nusikaltimus, negalime pamiršti, kad pats baisiausias nusikaltimas yra karas“, – sakė JT vadovas per vizitą į Bučą prie Kyjivo, kur Rusijos kariuomenei pasitraukus ten buvo aptikta šimtai nužudytų civilių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.