Prorusiškas informacinis karas vykdomas iš senos ginklų gamyklos

Informacinis karas vyksta iš senos ginklų gamyklos Sankt Peterburge, kur troliai taikosi į Borisą Johnsoną ir skleidžia paramą Vladimiro Putino invazijai į Ukrainą, rodo tyrimas. Naujame tyrime išsamiai atskleidžiama, kaip Rusijos prezidento režimas mėgina manipuliuoti viešąja nuomone socialiniuose tinkluose ir pagrindinių žiniasklaidos priemonių komentarų skiltyse.

Rusijos vykdomas informacinis karas prieš Ukrainą.<br> Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos vykdomas informacinis karas prieš Ukrainą.<br> Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2022, 10:16 AM

Remiantis Didžiosios Britanijos vyriausybės finansuotu tyrimu, kurį ketinama paskelbti pagrindinėse platformose, nustatyta, kad internetiniai veikėjai nurodo sekėjams taikytis į Vakarų žiniasklaidos priemones ir politikus, tarp jų į Jungtinės Karalystės ministro pirmininko, Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo ir Europos Sąjungos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio paskyras socialiniuose tinkluose. Dezinformacijos operacijos taikiniais tapo ir grupių bei muzikantų, įskaitant „Daft Punk“, Davido Guettos, Tiesto ir Rammstein“, paskyros socialiniuose tinkluose.

Nustatyta veikla tviteryje ir feisbuke, bet ypač instagrame, YouTube ir „TikTok“, kur tyrimas ribotas. Tyrime teigiama, kad „TikTok“ influenceriams mokama už tai, kad skleistų Kremliui palankius pasakojimus. Dar dar viena naujovė – operatyvininkai skleidžia tikras teisėtų socialinės žiniasklaidos vartotojų žinutes, kurios atitinka Kremliaus požiūrį. Atrodo, kad ši technika sukurta siekiant išvengti socialinės žiniasklaidos platformų kovos su dezinformacija priemonių.

Teigiama, kad pagrindinį vaidmenį internete atlieka „Telegram“ kanalas, kuris vadinasi „Cyber ​​Front Z“, raidė „Z“ reiškia Rusijos paramą karui. Įtariama, kad jo būstinė yra nuomojamose patalpose Sankt Peterburgo „Arsenal“ gamykloje – įmonėje, gaminančioje karinę įrangą ir technologijas. Pasak tyrėjų, grupuotė, atrodo, pasimokė iš „Qanon“ sąmokslo teoretikų ir teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ taktikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.