„V. Putinas ir jo aplinka yra pasmerkti“: du Rusijos žurnalistai nepabūgo paskelbti virtinės karą kritikuojančių straipsnių

Du Rusijos žurnalistai pirmadienį prokremliškoje naujienų svetainėje „lenta.ru“ paskelbė mažiausiai 30 straipsnių, kuriuose kritikuojamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėtas karas Ukrainoje ir režimo vykdomas kritikos tildymas.

V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 8:29 AM, atnaujinta May 10, 2022, 8:34 AM

Pasirodę straipsniai beveik iš karto buvo pašalinti, tačiau spėjo išplisti interneto platybėse.

Kaip nurodo CNN, kai kurie jų buvo skirti 77-osioms Sovietų Sąjungos laimėjimo prieš nacistinę Vokietijai metinėms paminėti, o kituose buvo Rusijos lyderis buvo kritikuojamas už tai, kad Pergalės diena pasinaudojo siekdamas pateisinti savo kruviną puolimą Ukrainoje.

Žurnalistai Jegoras Poliakovas ir Aleksandra Mirošnikova savo straipsniuose pateikė keletą Kremliaus pozicijai prieštaraujančių teiginių, tokių kaip Rusijos gynybos pareigūnai „meluoja artimiesiems“ apie žuvusiuosius nuskendus Rusijos karinio jūrų laivyno flagmanui „Moskva“ ir kaltino V. Putiną pradėjus vieną „kruviniausių XXI a. karų“.

„Pasibaigus karui V.Putinas ir jo aplinka pasmerkti stoti prieš tribunolą, – „lenta.ru“ paskelbė J.Poliakovas ir A.Mirošnikova. – V.Putinas ir jo bendražygiai negalės pasiteisinti ar pabėgti pralaimėję šį karą.“

Minėti žurnalistai yra „lenta.ru“, pagrindinio prokremliško Rusijos naujienų portalo, verslo redaktoriai. Leidinį neseniai nupirko Rusijos bankas „Sberbank“, kuriam dėl Rusijos invazijos į Ukrainą taikomos JAV sankcijos.

Kovo pradžioje Rusijos parlamentas priėmė įstatymą, pagal kurį kriminalizuojami neva melagingi pranešimai apie Rusijos karą Ukrainoje. Už šio įstatymo pažeidimą gali būti skiriama 1,5 mln. rublių (daugiau nei 20 tūkst. eurų) piniginė bauda arba iki 15 metų kalėjimo.

Nepriklausoma Rusijos naujienų svetainė „Mediazone“ po straipsnių pasirodymo paskelbė J.Poliakovo ir A.Mirošnikovos pareiškimą.

„V.Putinas yra paranojos apimtas diktatorius, – cituojami jie. – V.Putinas turi pasitraukti. Jis pradėjo beprasmį karą ir veda Rusiją į prarają.“

J.Poliakovas ir A.Mirošnikova ne tik viešai atmetė vyriausybės kuriamą pasakojimą dėl invazijos, bet ir apkaltino V.Putiną, kad šis nuo pat pradžių melavo apie savo ketinimus Ukrainoje.

Jie nurodė Putino raginimus „išlaisvinti Donbasą“, „denacifikaciją“ ir „Ukrainos demilitarizaciją“ kaip pavyzdžius to, ką jie vadina paskubomis sudėliotais nereikalingo karo pateisinimais.

Viename iš dueto straipsnių „Pergalės diena“ daugiausia dėmesio buvo skiriama tam, ką jie apibūdino kaip Rusijos kariuomenės melą flagmano „Moskva“ žuvusių jūreivių šeimoms.

Straipsnyje teigiama, kad Rusijos karinis jūrų laivynas galėjo išplatinti senas „Moskva“ įgulos nuotraukas, siekiant įtikinti, kad daugiau jūreivių išsigelbėjo iš laivo nenukentėję, nei iš tikrųjų buvo.

„Juodosios jūros laivyno vadovybės ir įgulos narių vaizdo įrašas, kurį gynybos ministerija išplatino po tragedijos, galėjo būti archyvinis, nes dingusio įgulos nario giminaitis iš tikrųjų atpažino jį pačiame vaizdo įraše“, – buvo rašoma straipsnyje.

Kiekvienas straipsnis prasidėdavo tuo pačiu skubiu prašymu su antrašte: „Įspėjimas: ši medžiaga nėra patvirtinta valstybės, todėl prezidento administracija ją ištrins... Kitaip tariant: skubiai išsisaugokite ekrano nuotrauką ar ji bus ištrinta!“

„Mes ieškome darbo, advokatų ir tikriausiai politinio prieglobsčio!“, – žemiau rašė duetas.

„Nebijokite, netylėkite, – tęsė jie, akivaizdžiai kviesdami veikti. – Pasipriešinkite! Jūs nesate vienas, jūs esate daug! Ateitis yra jūsų!... Taika Ukrainai!“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.