F. Marcosas jaunesnysis paskelbė pergalę Filipinų prezidento rinkimuose

Velionio Filipinų diktatoriaus sūnus Ferdinandas Marcosas jaunesnysis trečiadienį paskelbė pergalę Filipinų prezidento rinkimuose ir pažadėjo būti „visų filipiniečių lyderiu“, sakė jo atstovas spaudai.

 Ferdinandas Marcosas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Ferdinandas Marcosas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 9:25 AM, atnaujinta May 11, 2022, 10:23 AM

„Pasauliui jis sako: teiskite mane ne pagal mano protėvius, o pagal mano veiksmus“, – pareiškime sakė Vicas Rodriguezas.

Duomenys, gauti suskaičiavus beveik visus balsus, rodo, kad F. Marcosas jaunesnysis pravarde „Bongbong“ surinko per 56 proc. balsų – daugiau nei dvigubai už savo artimiausią varžovę, liberalių pažiūrų kandidatę Leni Robredo.

F. Marcoso jaunesniojo pergalė yra itin skaudus smūgis milijonams liberalių pažiūrų filipiniečių, kurie tikėjosi, kad po šešerių kruvinų kadenciją baigiančio prezidento Rodrigo Duterte valdymo metų pavyks pakeisti kursą. R. Duterte dukra Sara triuškinamai laimėjo rinkimus į viceprezidento postą.

F. Marcosas vyresnysis ir dėl valstybės lėšų grobstymo liūdnai pagarsėjusi pirmoji ponia Imelda Marcos per 1986 metų „Žmonių galios“ revoliuciją pabėgo į užsienį.

Jų sūnus griežtai atsisakė pasmerkti žiaurius ir korupcinius savo šeimos nusikaltimus vykdydamas įnirtingą agitavimo kampaniją, kurią lydėjo nesiliaujanti dezinformacija ir bandymai išteisinti smurtinę šalies istoriją internete.

Bėgant laikui prisiminimai apie režimą priblėso ir buvo paveikti nesuskaičiuojamos daugybės klaidinančių įrašų socialiniame tinkle „Facebook“, todėl Filipinų rinkėjai atsigręžė į F. Marcosą, vildamiesi, kad jis atkurs ankstesnę šlovę, kuri iš esmės tebuvo įsivaizduojama.

50-metis F. Marcosas jaunesnysis atmetė kaltinimus, kad jo tėvai per paskutinį savo valdymo laikotarpį iš valstybės iždo pasisavino iki 10 mlrd. dolerių (9,5 mlrd. eurų).

„Netikiu, kad jie vogė pinigus, nes jei būtų vogę, jie būtų buvę įkalinti“, – sakė jis.

Praėjus kelioms valandoms po preliminarių rezultatų paskelbimo, F. Marcosas jaunesnysis aplankė savo tėvo kapą nacionalinių didvyrių kapinėse Maniloje.

Trečiadienį oficialiose F. Marcoso jaunesniojo socialinės žiniasklaidos paskyrose paskelbtose nuotraukose matyti, kad jis stovi prie didžiulio kapo šiek tiek nulenkęs galvą ir dešine ranka prisidengęs akis, lyg verktų.

„Tai visų filipiniečių ir demokratijos pergalė“, – pareiškime sakė F. Marcoso jaunesniojo atstovas V. Rodriguezas.

„Tiems, kurie balsavo už „Bongbong“, ir tiems, kurie nebalsavo, jis pažadėjo būti prezidentu visiems filipiniečiams. Ieškoti bendrų sąlyčio taškų nepaisant politinių skirtumų ir dirbti kartu, kad suvienytų tautą“, – teigė jis.

Stulbinantis Marcosų šeimos, kuri per pusę amžiaus iš prezidentūros buvo nublokšta į paribį ir vėl sugrįžo į valdžios olimpą, posūkis likimo vingiuose nustelbė klausimus apie tai, ką darys F. Marcoso jaunesniojo administracija.

F. Marcosas jaunesnysis atsisakė televizijos debatų ir vengė duoti interviu žiniasklaidai, ir jo rinkimų kampanijoje buvo nedaug užuominų apie tai.

Teisių gynimo grupės, katalikų bažnyčios vadovai ir politikos analitikai baiminasi, kad ši didžiulė pergalė gali padrąsinti F. Marcosą jaunesnįjį valdyti griežtu kumščiu ir prastumti konstitucijos pakeitimus, galinčius įtvirtinti jo valdžią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.