Prancūzijoje Interpolo vadovui iškelta byla dėl kankinimo

Prancūzija iškėlė bylą Tarptautinės kriminalinės policijos organizacijos – Interpolo – prezidentui Ahmedui Nasserui al Raisi iš Jungtinių Arabų Emyratų dėl kaltinimų kankinimu ir savavališku kalinimu, kuriuos pateikė du šioje šalyje sulaikyti britai, trečiadienį pranešė tyrimui artimas šaltinis.

Ahmedas Nasseras al Raisi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ahmedas Nasseras al Raisi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 12:38 PM

Prancūzijos kovos su terorizmu prokurorai perdavė bylą dėl JAE aukščiausio rango pareigūno įtariamo bendrininkavimo vykdant kankinimus tyrimą atliekančiam teisėjui, kuris nuspręs, ar pateikti kaltinimus, naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Du britai – Matthew Hedgesas ir Ali Issa Ahmadas – kaltina generolą A. N. al Raisi, kad jis, kaip Vidaus reikalų ministerijos aukšto rango saugumo pareigūnas, yra atsakingas už kankinimus ir savavališką kalinimą, kuriuos jie tvirtina patyrę JAE.

Šaltinis sakė, kad tyrimą atliekantis teisėjas taip pat turi nuspręsti, ar A. N. al Raisi, pernai lapkritį išrinktas Interpolo prezidentu, turi diplomatinį imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo Prancūzijoje.

Britai pateikė skundą remdamiesi universaliosios jurisdikcijos principu, leidžiančiu šalims vykdyti baudžiamąjį persekiojimą už sunkius nusikaltimus neatsižvelgiant į tai, kur jie buvo įvykdyti.

Pernai lapkritį Prancūzijoje A. N. al Raisi atžvilgiu taip pat buvo pradėtas tyrimas dėl įtariamo kankinimo, susijęs su JAE disidento Ahmedo Mansooro kalinimu.

Tąsyk JAE užsienio reikalų ministerija skundus dėl A. Mansooro kalinimo sąlygų atmetė kaip „nepagrįstus“.

Pastaruoju atveju byla perduota tyrimą atliekančiam teisėjui, o tai yra paskutinis žingsnis prieš pareiškiant kaltinimus.

Tai reiškia, kad A. N. al Raisi gali būti sulaikytas apklausai Prancūzijoje, jei atvyks į šią šalį. Interpolo būstinė yra Prancūzijos pietrytiniame Liono mieste.

Manoma, kad nuo sausio jis jau kelis kartus lankėsi Lione.

Šaltinis pridūrė, kad byla buvo iškelta kovo gale.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.