Po preliminaraus Izraelio kariuomenės tyrimo neaišku, kas nušovė „al Jazeera“ žurnalistę

Per preliminarų Izraelio kariuomenės tyrimą nepavyko nustatyti, kas paleido kulką, okupuotame Vakarų Krante nužudžiusią televizijos „al Jazeera“ reporterę Shireen Abu Akleh, penktadienį paskelbė kariškiai.

Žurnalistės per protestą Mogadiše laiko plakatus su "Al Jazeera" reporterės Sireen Abu Akleh atvaizdu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Žurnalistės per protestą Mogadiše laiko plakatus su "Al Jazeera" reporterės Sireen Abu Akleh atvaizdu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2022, 3:55 PM

51 metų palestiniečių ir amerikiečių žurnalistė Sh. Abu Akleh, Katare įsikūrusios naujienų televizijos veteranė, buvo nušauta trečiadienį, kai Izraelio kariai surengė reidą okupuotame Vakarų Krante.

„Preliminarios ataskaitos išvada ta, kad neįmanoma nustatyti reporterę nužudžiusios ugnies... šaltinio“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Jame nurodoma, kad reporterės gyvybę nusinešusią kulką galėjo paleisti arba palestiniečių kovotojai, arba koks nors izraeliečių karys.

Remiantis ataskaita, pirmoji galimybė galėjo būti „masinė palestiniečių ginkluotų užpuolikų ugnis [į Izraelio karius], kai iš daugelio vietų buvo iššauta šimtai kulkų“.

„Kita galimybė – kad per susišaudymą vienas iš kariškių iš visureigio, naudodamasis optiniu taikikliu, paleido kelias kulkas į teroristą, kuris šaudė į jo automobilį“, – priduriama dokumente.

Izraelis ir palestiniečiai apsikeitė kaltinimais dėl žurnalistės nužudymo. Žydų valstybė pasiūlė atlikti bendrą tyrimą ir paragino palestiniečių valdžią perduoti lemtingą kulką teismo ekspertizei.

Tačiau Palestinos Autonomija atmetė siūlymą atlikti bendrą tyrimą, teigdama, kad Izraelis yra „visiškai atsakingas“ už Sh. Abu Akleh žūtį.

Izraeliečių kariuomenė pažadėjo ir toliau tirti incidentą visomis turimomis priemonėmis. Vis tik armija apgailestavo, kad neturi svarbiausio įrodymo, kuris leistų nustatyti, ar reporterę pražudžiusią kulką paleido Izraelio karys, ar palestiniečių kovotojas.

„Gavus kulką profesionaliam balistiniam tyrimui, būtų galima apsispręsti tarp šių dviejų variantų“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Jame pažymima, kad palestiniečiai atsisako atlikti bendrą tyrimą „arba perduoti mums savo tyrimo išvadas, įskaitant kulką“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.