NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas: Ukraina gali laimėti karą

NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Mircea Geoana pažadėjo Ukrainai tolesnę Vakarų paramą jos kovoje su Rusijos daliniais. „Dėl ukrainiečių kariuomenės drąsos ir mums padedant Ukraina gali laimėti šį karą“, – sakė jis sekmadienį Berlyne, kur vyksta neformalios NATO užsienio reikalų ministrų konsultacijos. Rusijos puolimas Ukrainoje esą praranda pagreitį.

Mircea Geoana.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Mircea Geoana.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2022, 10:41 AM

M. Geona teigiamai įvertino Suomijos ir Švedijos planus dėl narystės NATO. Jis teigę esąs įsitikinęs, kad sąjungininkai „konstruktyviai ir pozityviai įvertins“ galimas abiejų „veržlių demokratijų“ paraiškas. Turkijos „susirūpinimas“ šiuo klausimu esą „draugiškai“ aptartas. NATO „atvirų durų politika neliečiama“, – pažymėjo pareigūnas.

Suomijos vadovybė neseniai paskelbė, kad ketina teikti paraišką dėl narystės NATO. Dėl panašaus žingsnio netrukus ketina nuspręsti ir Švedija. Abiejose šalyse stojimo paraiškoms turi pritarti parlamentai.

Turkija pareiškė abejonių dėl abiejų šalių narystės. Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apkaltino Šiaurės šalis artumu kurdų ekstremistams. Daug NATO šalių jau pareiškė paramą Suomijos ir Švedijos prisijungimui.

M. Geoana neformaliose NATO užsienio reikalų ministrų konsultacijose pavaduoja generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą, kuris dėl koronaviruso infekcijos turi izoliuotis. Susitikimas prasidėjo šeštadienio vakarą ir baigsis popietę spaudos konferencija.

M. Geoana pasveikino Ukrainą su pergale „Eurovizijos“ dainų konkurse. Tai yra „milžiniškos visuomenės paramos Ukrainos drąsai visur Europoje ir Australijoje išraiška“, sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.