ES ekspertai: beždžionių raupų didelio išplitimo grėsmė labai maža

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) pirmadienį paskelbė, kad tikimybė, jog beždžionių raupų protrūkis paveiks didelę visuomenės dalį, yra „labai mažai“, bet ši grėsmė yra didelė tam tikros gyventojų grupėms.

ES ekspertai „labai maža“ laiko riziką, kad beždžionių raupai smarkiai išplis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
ES ekspertai „labai maža“ laiko riziką, kad beždžionių raupai smarkiai išplis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2022, 8:54 PM

„Dauguma dabartinių atvejų pasireiškė lengvi ligos simptomai, o išplitimo platesnėje visuomenėje tikimybė labai maža“, – sakė šios Europos Sąjungos sveikatos apsaugos agentūros direktorius Andrea Ammonas. Jis pridūrė, kad išlieka „didelė“ tikimybė, kad ši virusinė liga toliau plis tarp asmenų, palaikančių lytinius santykius su daugeliu partnerių.

Pastarosiomis savaitėmis užsikrėtimo beždžionių raupais atvejų buvo aptikta keliose Europos šalyse, Jungtinėse Valstijose, Australijoje ir Kanadoje.

Sergantiesiems beždžionių raupais pasireiškia tokie simptomai kaip karščiavimas, raumenų skausmas, limfmazgių patinimas, šaltkrėtis, išsekimas ir į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido.

Gydymo nuo šio susirgimo nėra, tačiau simptomai paprastai išnyksta po 2–4 savaičių. Liga laikoma endemine 11-oje Afrikos valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.