Eidamas 56 metus mirė buvęs Albanijos prezidentas B. Nishani

Eidamas 56 metus dėl rimtos sveikatos problemos mirė buvęs Albanijos prezidentas Bujaras Nishani, šeštadienį pranešė šalies prezidentūra.

 AP/Scanpix nuotr.
 AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2022, 8:17 PM

Albanijos prezidentas Iliras Meta socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad „su liūdesiu ir giliu apgailestavimu sužinojo apie prezidento Bujaro Nisani mirtį“.

„Prezidentas Nishani visada bus prisimenamas kaip lyderis, pasižymėjęs retomis vertybėmis – sąžiningumu ir vizija. Jo indėlis į Albaniją ir demokratiją visada bus prisimenamas su pagarba“, – parašė I. Meta.

Daugiau informacijos neskelbiama, tačiau prieš mėnesį B. Nishani vyko į Vokietiją gydytis sunkios kepenų ligos.

B. Nishani prezidento pareigas ėjo nuo 2012 iki 2017 metų.

Būdamas 45 metų jis buvo išrinktas jauniausiu ir šeštuoju pokomunistinės Albanijos prezidentu, kurį palaikė tik tuometinio ministro pirmininko Sali Berishos (Selio Berišo) centro dešinės Demokratų partijos atstovai.

Opozicijos atstovai boikotavo balsavimą, reikalaudami sutartinio kandidato.

Albanijos prezidentai renkami 140 narių turinčiame parlamente.

Prieš tai B, Nishani ėjo šalies vidaus reikalų ir teisingumo ministrų pareigas.

Gimęs uostamiestyje Duresyje netoli sostinės Tiranos, B. Nisani baigė karo akademiją, o vėliau ir teisės fakultetą. Iš pradžių jis skaitė paskaitas karo akademijoje, o vėliau užėmė aukštus postus Albanijos gynybos ministerijoje. Jo politinė karjera prasidėjo keleri metai prieš tai, kai buvo išrinktas parlamentaru 2005 metais.

Santūrumu pasižymėjusį B. Nishanį kairioji Socialistų partija dažnai kritikavo per dideliu artumu demokratams.

„Europietiška Albanija yra didžiausias mūsų piliečių lūkestis, nes europietiška Albanija bus garantuotos laisvės šalis; europietiška Albanija bus šalis, kurioje teisės saugomos įstatymais ir tvarka, šalis, kurioje laisva rinka kiekvieną dieną stiprins verslininkus“, – kalbėjo B. Nisani savo inauguracijos kalboje.

Vis dėlto, per jo kadenciją šalies teisingumo sistema mažai pasikeitė, nors tai visada buvo laikoma šalies Achilo kulnu stojant į Europos Sąjungą.

Dėl nuolatinių politinių ginčų tarp S. Berishos Demokratų partijos ir Edi Ramos Socialistų partijos, B. Nishani retai mėgino pasiekti kompromisą tarp dviejų priešingų politinių stovyklų. Jo pateiktos generolų, teisėjų ir prokurorų kandidatūros buvo prieštaringos ir visada atitiko S. Berishos pageidavimus.

Pasak buvusio prezidento gydytojo, B. Nishanis ne visiškai atsigavo po 2008 metais atliktos operacijos, susijusios su galvos smegenų kavernine malformacija. Dėl ligos B. Nishani tik iš dalies galėjo valdyti kairę koją ir ranką.

B. Nishani turėjo žmoną, sūnų ir dukrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.