Prancūzijos parlamentarai reikalauja teisę į abortą įtraukti į konstituciją

Grupė Prancūzijos parlamento narių, priklausančių prezidento Emmanuelio Macrono centristinei partijai, pateiks projektą, kad moterų teisė nutraukti nėštumą būtų įrašyta į šalies konstituciją, sakoma šeštadienį paskelbtame dviejų parlamentarų pareiškime.

Prancūzijos parlamentarai.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Prancūzijos parlamentarai.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-25 15:53

Apie šį žingsnį buvo paskelbta JAV Aukščiausiajam Teismui ankstesnę dieną panaikinus prieš beveik 50 metų priimtą nutartį, užtikrinusią moterims konstitucinę teisę į abortą.

Prancūzijoje teisė į abortą jau yra numatyta 1975 metų įstatymu. Galimybė savanoriškai nutraukti nėštumą tuomet buvo susieta su teisiniu pagrindu, panaikinusiu baudžiamąjį atsakomybę už abortus.

Nauja konstitucijos pataisa įtvirtintų aborto teisę būsimoms kartoms, sakė E. Macrono partijos „Respublika, pirmyn“ (La Republique en Marche, LREM) deputatė Marie-Pierre Rixain.

„Tai, kas įvyko kitur, neturi įvykti Prancūzijoje“, – pridūrė M.-P. Rixain, aiškiai turėdama galvoje JAV teismo sprendimą.

Į naują teisės aktą būtų įtraukta nuostata, dėl kurios taptų „neįmanoma atimti iš asmens teisės savanoriškai nutraukti nėštumą“, sakoma pranešime, paskelbtame Nacionalinio Susirinkimo, parlamento žemųjų rūmų, dviejų narių.

LREM parlamentinės frakcijos lyderė Aurore Berge sakė, kad JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas atšaukti teisę į abortą yra „katastrofiškas moterims visame pasaulyje“.

Paskelbus šį sprendimą, panaikinusią dešimtmečius galiojusią istorinę nutartį ir galinčią vesti prie abortų draudimo maždaug pusėje Amerikos valstijų, E. Macronas reiškė solidarumą su JAV moterimis.

Prancūzijos vadovas sakė, kad šiuo sprendimu varžomos moterų laisvės.

„Abortas yra visų moterų pagrindinė teisė. Ji privalo būti saugoma“, – vėlai penktadienį per „Twitter“ paskelbtoje žinutėje rašė E. Macronas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.