Izraelio parlamentas nubalsavo už savo paleidimą, rinkimai vyks lapkričio 1-ąją

Izraelio įstatymų leidėjai ketvirtadienį nubalsavo, kad Knesetas būtų paleistas, tokiu būdu atverdami kelią penktiems parlamento rinkimams per mažiau kaip ketverius metus.

Izraelio parlamentas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio parlamentas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2022, 11:25 AM, atnaujinta Jun 30, 2022, 1:05 PM

Nuo vidurnakčio darbą pradės laikinoji vyriausybė, kurios vadovu taps dabartinis užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas. Jis bus 14-ąsis Izraelio premjero pareigas ėjęs asmuo.

Parlamento paleidimo įstatymas 120 vietų Knesete buvo priimtas 92 įstatymų leidėjų balsais, nė vienam deputatui prieš jį nebalsavus.

Šiuo žingsniu užbaigiamas metus trukęs premjero Naftali Bennetto vadovavimas ideologiškai margai aštuonių partijų koalicijai, tapusiai pirmąja per šalies istoriją, kurią parėmė viena arabų partija.

Po balsavimo Y. Lapidas ir N. Bennettas iš karto susikeitė vietomis parlamente, o būsimąjį premjerą apsupo kolegos iš jo centristinės partijos „Yesh Atid“ („Yra ateitis“).

Nauji parlamento rinkimai vyks lapkričio 1 dieną.

N. Bennettas trečiadienį vakare pareiškė, kad nekandidatuos būsimuose rinkimuose, per kuriuos šiuo metu opozicijai vadovaujantis politikos veteranas Benjaminas Netanyahu bandys susigrąžinti valdžią.

Ekspremjeras B. Netanyahu užtikrintai teigia, kad jo dešiniųjų, ultranacionalistų ir ultraortodoksų partijų aljansas laimės rinkimus, nors viešosios nuomonės rodo, kad jam gali būti sunku užsitikrinti daugumą parlamentine.

N. Bennettas vėliau ketvirtadienį priims Y. Lapidą ir perduos jam premjero įgaliojimus, pranešė vyriausybės kanceliarija.

Postą paliekantis premjeras taip pat perduos savo religinės pakraipos nacionalistinės partijos „Yamina“ („Dešinėn“) vairą savo ilgametei politinei sąjungininkei, vidaus reikalų ministrei Ayelet Shaked.

„Tamsos jėgos“

B. Netanyahu pagrindinis varžovas greičiausiai bus jo ilgametis priešininkas Y. Lapidas, buvęs populiarus žinių vedėjas, nustebinęs daugelį, nes į jį nebuvo žiūrima kaip į rimtą politiką, kai jis prieš dešimtmetį įsitraukė į politiką.

Pernai birželį N. Bennetto ir Y. Lapido sudarytas ideologiškai margas aljansas suteikė atokvėpį po beprecedenčio politinio paralyžiaus laikotarpio. Šio aljanso suformavimas užbaigė rekordiškai ilgą, 12 metų trukusį B. Netanyahu vadovavimą vyriausybei ir priimti pirmą nuo 2018 metų valstybės biudžetą.

Praėjusią savaitę N. Bennettui ir Y. Lapidui paskelbus apie planus išardyti koaliciją, pastarasis ėmė vaizduoti galimą B. Netanyahu sugrįžimą į valdžią kaip nacionalinę grėsmę.

„Šiandien mums reikia grįžti prie Izraelio vienybės koncepcijos. Neleisti tamsos jėgoms suskaldyti mūsų iš vidaus“, – sakė Y. Lapidas.

N. Bennettas vadovavo koalicijai, apėmusiai kone visą politinį spektrą, pradedant žydų nacionalistais ir baigiant arabais, kurių partija „Raam“ pateko į istoriją kaip pirmoji nuo žydų valstybės įkūrimo arabų politinė jėga, rėmusi vyriausybę.

Tačiau koaliciją, suburtą siekio nušalinti nuo valdžios B. Netanyahu ir nutraukti į politinę aklavietę atvedančių rinkimų ciklą, nuo pat pradžių trikdė ideologiniai nesutarimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?