JT Saugumo Taryba tęsia derybas dėl humanitarinės pagalbos tiekimo per Sirijos sieną

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba penktadienį toliau derėsis dėl leidimo pratęsti pagalbos per Sirijos sieną tiekimą, praėjus dienai po to, kai dėl Rusijos ir Vakarų nesutarimų buvo atšauktas planuotas balsavimas.

JT Saugumo Taryba tęsia derybas dėl humanitarinės pagalbos tiekimo per Sirijos sieną.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
JT Saugumo Taryba tęsia derybas dėl humanitarinės pagalbos tiekimo per Sirijos sieną.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2022, 10:59 AM

Maskva siekia, kad sutartis būtų pratęsta šešiems mėnesiams, numatant galimybę ją dar pratęsti, o Vakarų šalys nori, kad pagalbos siuntimas be Damasko sutikimo truktų visus metus.

Ketvirtadienį Saugumo Tarybos narės turėjo balsuoti dėl leidimo pratęsti pagalbos tiekimą per Sirijos ir Turkijos sieną ties Bab al Hava. Nuo 2014 metų galiojantis leidimas baigsis sekmadienį.

Norvegija ir Airija, dvi nenuolatinės 15 narių Saugumo Tarybos narės, ketvirtadienio vakarą parengė naują tekstą. Jame numatytas šešių mėnesių pratęsimas iki 2023 metų sausio vidurio ir dar šešių mėnesių pratęsimas, „jei Taryba nenuspręs kitaip“.

Pratęsimo trukmė taip pat priklausys nuo to, ar generalinis sekretorius pateiks „išsamią ataskaitą“, joje apžvelgiant tokius punktus kaip operacijos skaidrumas, pažanga perduodant pagalbą per fronto liniją ir pažanga tenkinant humanitarinius poreikius.

Kol kas lieka neaišku, ar toks pasiūlymas tiks Rusijai ir ar įmanoma surengti balsavimą penktadienį.

Praėjusiais metais per Bab al Havo sienos perėją į sukilėlių kontroliuojamą Idlibo regioną Sirijos šiaurės vakaruose pravažiavo beveik 10 000 sunkvežimių su humanitarinės pagalbos kroviniais. Tai vienintelis sienos perėjimo punktas, per kurį pagalba į Idlibą gali būti atgabenta aplenkiant Sirijos vyriausybės pajėgų kontroliuojamas teritorijas.

Veto teisę Saugumo Taryboje turinti Maskva, kuri yra Damasko sąjungininkė, pastaraisiais metais apkarpė daugelį Vakarų remiamų priemonių.

Jos teigimu, kad toks leidimas pažeidžia Sirijos suverenitetą, todėl pagalba šiaurės vakarų regionui turėtų būti teikiama tik iš Damasko per fronto liniją.

Pastaraisiais mėnesiais Rusija leido suprasti, kad nepritars leidimo pratęsimui ir jau privertė sumažinti per sieną keliaujančių krovinių skaičių. Tačiau naujausiame ketvirtadienį pateiktame pasiūlymo projekte, kuris yra alternatyvus Norvegijos ir Airijos pasiūlymui, siūloma pratęsti pagalbos teikimą šešiems mėnesiams, o sausio mėnesį numatyti Tarybai galimybę jį pratęsti dar tiek pat.

Vakarų valstybėms šis tekstas nepriimtinas, nes jame nėra jokių garantijų, kad leidimas humanitarinei pagalbai bus pratęstas kitų metų pradžioje.

Tačiau naujausiuose dokumentų projektuose raginama imtis „tolesnių iniciatyvų siekiant išplėsti humanitarinę veiklą Sirijoje“, įskaitant aprūpinimą vandeniu, taip pat sveikatos, higienos, švietimo sritis ir prieglobsčio teikimą.

Pastarosiomis savaitėmis dešimtys nevyriausybinių organizacijų ir keli JT aukšto rango pareigūnai siekė įtikinti Saugumo Tarybos narius, kad būtų leista teikti pagalbą per sieną ištisus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.