Šri Lankoje protestuotojai traukiasi iš vyriausybinių pastatų, prezidento atsistatydinimo rašto kol kas nėra

Šri Lankos protestuotojai ketvirtadienį pareiškė, kad nutraukia valstybinių pastatų užėmimą, tačiau pažadėjo toliau siekti prezidento ir ministro pirmininko nuvertimo sunkios ekonominės krizės akivaizdoje.

Šri Lankos protestuotojai ketvirtadienį pareiškė, kad nutraukia valstybinių pastatų užėmimą, tačiau pažadėjo toliau siekti prezidento ir ministro pirmininko nuvertimo sunkios ekonominės krizės akivaizdoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šri Lankos protestuotojai ketvirtadienį pareiškė, kad nutraukia valstybinių pastatų užėmimą, tačiau pažadėjo toliau siekti prezidento ir ministro pirmininko nuvertimo sunkios ekonominės krizės akivaizdoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2022, 10:39 AM

Savaitgalį protestuotojai užėmė prezidento Gotabaja Radžapaksos rūmus ir privertė jį pabėgti į Maldyvus, o trečiadienį aktyvistai taip pat šturmavo ministro pirmininko Ranilo Vikremesinghės biurą.

Praėjusią naktį prie Šri Lankos parlamento Kolombe vykusių saugumo pajėgų ir antivyriausybinių protestų dalyvių susirėmimų metu, policijos duomenimis, buvo sužeisti 42 žmonės.

Pranešama, kad protestuotojų minia atėmė iš vieno kario šautuvą ir 60 šovinių, o daugybė žmonių, nepaisant paskelbtos komendanto valandos, liko teritorijoje iki pat vidurnakčio.

 

Ketvirtadienį auštant komendanto valanda buvo atšaukta, o apie kitus didesnius incidentus ar naujus protestus nepranešta.

Tačiau ketvirtadienį Šri Lankoje išliko didelė politinė įtampa, nes paaiškėjo, kad prezidentas nepateikė parlamento pirmininkui žadėto atsistatydinimo laiško.

Parlamento pirmininkas Mahinda Japa Abeivardena pranešė, kad ketvirtadienį vis dar nebuvo gavęs G. Radžapaksos atsistatydinimo rašto, nors buvo patikintas, kad šis jį pasieks iki trečiadienio vakaro.

Premjeras R. Vikremesinghė, kurį G. Radžapaksa paskyrė laikinai eiti prezidento pareigas, pareikalavo išlaisvinti valstybinius pastatus ir nurodė saugumo pajėgoms daryti „viską, kas būtina tvarkai atkurti“.

„Mes nedelsdami taikiai pasitrauksime iš prezidento rūmų, prezidento sekretoriato ir ministro pirmininko biuro, tačiau savo kovą tęsime“, – sakė protestuotojų atstovė. Tačiau protestuotojai reikalauja ir R. Vikremesinghės atsistatydinimo, nes jį laiko artimu G. Radžapaksos sąjungininku.

Balsavimas parlamente dėl naujo prezidento išrinkimo numatytas liepos 20 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją