Rusijos opozicijos aktyvistas A. Pivovarovas nuteistas kalėti ketverius metus

Rusijos opozicijos aktyvistui Andrejui Pivovarovui Krasnodaro teismas penktadienį skyrė ketverių metų kalėjimo bausmę už bendradarbiavimą su uždrausta prodemokratine grupe, pranešė jo šalininkai.

Rusijos opozicijos aktyvistas Andrejus Pivovarovas.<br>„Twitter“ nuotr.
Rusijos opozicijos aktyvistas Andrejus Pivovarovas.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2022, 5:39 PM, atnaujinta Jul 15, 2022, 6:17 PM

40 metų A. Pivovarovas yra buvęs dabar jau išformuoto prodemokratinio judėjimo „Atvira Rusija“, įkurto tremtyje gyvenančio Kremliaus kritiko Michailo Chodorkovskio, vykdomasis direktorius.

A. Pivovarovas tapo dar vienu už grotų pasiųstu prezidento Vladimiro Putino kritiku, puolimą Ukrainoje vykdančiai Maskvai stengiantis užgniaužti paskutines kitokių nuomonių apraiškas.

„Andrejus Pivovarovas buvo nuteistas ketverius metus kalėti pataisos kolonijoje“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė aktyvisto bendražygiai.

A. Pivovarovas padėjo vadovauti kampanijai prieš prieštaringai vertinamus 2020-aisiais priimtus konstitucijos pakeitimus, kurie leidžia V. Putinui likti valdžioje iki 2036 metų.

A. Pivovarovo areštas 2021 metais pribloškė daugelį jo bendražygių. Jis buvo sulaikytas praėjusių metų gegužės gale, kai bandė išvykti iš Rusijos. Teisėsaugos institucijų darbuotojai Sankt Peterburge išvedė jį iš lėktuvo, turėjusio skristi į Varšuvą, ir nugabeno į Krasnodaro kraštą.

Krasnodare jam pareikšti kaltinimai bendradarbiavus su „nepageidautina organizacija“.

Pagal Rusijos įstatymus, asmenims, bendradarbiaujantiems su tokiomis organizacijomis, gresia iki šešerių metų kalėjimo ir didelės baudos.

A. Pivovarovo šalininkai teigė, kad jo suėmimu siekta neleisti aktyvistui dalyvauti praėjusiais metais vykusiuose parlamento rinkimuose.

Tačiau jis vis tiek kandidatavo, kampanijai vadovaudamas iš sulaikymo centro.

Beveik visi žinomi V. Putino politiniai oponentai arba pabėgo iš šalies, arba yra pasiųsti už grotų.

Rusijos visuomenė išgyvena istorinį susidorojimą su kitaminčiais, kuris sustiprėjo, kai prezidentas vasario 24 dieną pasiuntė kariuomenę į Ukrainą.

Maskvos teismas trečiadienį skyrė dviejų mėnesių ikiteisminį kalinimą Kremliaus kritikui Iljai Jašinui, vienam paskutiniųjų Rusijoje dar pasilikusių opozicijos veikėjų, kuriam iškelta baudžiamoji byla dėl Ukrainoje kovojančios Rusijos kariuomenės „diskreditavimo“.

Balsingiausias V. Putino kritikas Aleksejus Navalnas irgi laikomas kalėjime. Kovą teismas jam skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų pasisavinus ir panaudojus asmeninėms reikmėms kelis milijonus JAV dolerių, paaukotų jo politinėms organizacijoms, taip pat dėl nepagarbos teismui. Opozicionierius šiuos kaltinimus laiko politiškai motyvuotais.

2020 metais jis vos nebuvo nunuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius dėl tos atakos kaltina Kremlių, bet šis neigia bet kokį savo vaidmenį.

Pernai A. Navalnas buvo sulaikytas grįžęs į tėvynę po gydymo Vokietijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.