JT: Talibanas įvykdė šimtus žmogaus teisių pažeidimų, įskaitant nužudymus ir kankinimus

Jungtinės Tautos trečiadienį pranešė, kad nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai Talibanas užgrobė valdžią Afganistane, jis įvykdė šimtus žmogaus teisių pažeidimų, įskaitant neteisminius nužudymus ir kankinimus.

Talibano kovotojas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibano kovotojas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 20, 2022, 5:56 PM

„Negalima paneigti, kad mūsų ataskaitoje pateiktos išvados yra labai rimtos“, – spaudos konferencijoje Kabule sakė Jungtinių Tautų misijos Afganistane (UNAMA) vadovo pareigas einantis Markusas Potzelis.

Nuo to laiko, kai buvo nuversta ankstesnė Vakarų remiama vyriausybė, Talibanas nuolat neigia kaltinimus teisių pažeidimais, tačiau trečiadienį paskelbtoje UNAMA ataskaitoje išvardijama virtinė tokių įtariamų pažeidimų.

Joje kalbama apie nuo rugpjūčio užfiksuotus 160 įtariamų neteisminių nužudymų, 56 kankinimo ir netinkamo elgesio atvejus ir daugiau kaip 170 savavališkų areštų ir sulaikymų. Šie veiksmai buvo nukreipti prieš buvusius vyriausybės pareigūnus ir nacionalinio saugumo pajėgų narius.

Dažniausi kankinimo būdai buvo spardymas, smūgiai rankomis, mušimas laidais ir vamzdžiais, elektros šoko prietaisų naudojimas, nurodoma ataskaitoje.

Joje užfiksuota daugiau kaip 200 žiaurių, nežmoniškų ar žeminančių bausmių atvejų, įskaitant parduotuvių savininkų mušimą už tai, kad jie nelanko mečetės, ir daugiau kaip 100 perteklinio jėgos naudojimo atvejų.

Pasibaigus karui, visoje šalyje labai pagerėjo saugumo padėtis ir sumažėjo civilių aukų.

Tačiau Talibanas, liūdnai pagarsėjęs žiauriu režimu 1996–2001 metais, sugrįžęs į valdžią smarkiai apribojo afganų, ypač moterų ir mergaičių, laisves.

UNAMA gavo 87 pranešimus apie smurtą prieš moteris ir mergaites, įskaitant nužudymus, išprievartavimus, savižudybes, priverstines santuokas, įskaitant vaikų santuokas, užpuolimus ir sumušimus, taip pat du nužudymo dėl garbės atvejus. Nė vienas iš jų nefigūravo oficialioje teisingumo sistemoje.

Be kita ko, minimas atvejis, kai pora buvo viešai užmėtyta akmenimis po to, kai buvo apkaltinta užmezgusi romaną.

JT žmogaus teisių misijos Afganistane vadovė Fiona Frazer sakė, kad Afganistane „vyrauja nebaudžiamumas“, ir pripažino, kad gali būti pranešama apie mažiau įtariamų pažeidimų, nei jų iš tikrųjų nutinka.

Ji sakė, kad UNAMA yra „ypač susirūpinusi“ dėl Talibano religinės policijos ir žvalgybos tarnybos dalyvavimo pažeidimuose.

UNAMA teigė, kad per išpuolius, kurie daugiausia siejami su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietos padaliniu, taip pat dėl nesprogusių minų žuvo daugiau kaip 700 civilių ir mažiausiai 1 400 buvo sužeisti.

Talibų atstovas Zabihullah Mujahidas atmetė šią JT ataskaitą.

„Šalyje neleistini jokie neteisminiai nužudymai ir areštai. Jei kas nors kažką savavališkai nužudo ar suima, jis laikomas nusikaltėliu, ir jam bus taikoma šariato teisė“, – rašė jis tviteryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.