Belgų prokurorai neskųs verdiktų Paryžiaus atakų bylose

Belgų prokurorai antradienį sakė neskųsiantys nuosprendžių 14-ai Belgijoje gyvenančių įtariamųjų, kaltinamų parama 2015 metų lapkričio džihadistų atakoms Paryžiuje.

Šiame teismo eskize pavaizduoti (iš kairės į dešinę) kaltinamieji Adelis Haddadi, Sofiane Ayari, Osama Krayemas, Mohamedas Bakkalis, Oussama Ataras ir pagrindinis kaltinamasis Salahas Abdeslamas 2015 m. lapkričio 13 d. Paryžiaus teroro išpuolių teismo proceso metu.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr. 
Šiame teismo eskize pavaizduoti (iš kairės į dešinę) kaltinamieji Adelis Haddadi, Sofiane Ayari, Osama Krayemas, Mohamedas Bakkalis, Oussama Ataras ir pagrindinis kaltinamasis Salahas Abdeslamas 2015 m. lapkričio 13 d. Paryžiaus teroro išpuolių teismo proceso metu.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-02 14:37

Sprendimu patvirtinami Belgijos teismo nuosprendžiai, nors keturi jų yra išteisinamieji, o kitiems nuteistiems įtariamiesiems skirtos mažesnės nei prašė prokurorai bausmės.

„Federalinė prokuratūra nusprendė neskųsti, nuosprendis yra galutinis“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas Ericas Van Duyse.

2015-ųjų lapkritį automatais ginkluoti džihadistai ir mirtininkai sprogdintojai Paryžiuje koordinuotai smogė prie nacionalinio stadiono, kur tuo metu vyko Prancūzijos ir Vokietijos futbolo rinktinių rungtynės, atakavo kavines ir barus bei įsiveržė į „Bataclan“ koncertų salę. Per šias atakas žuvo per 130 žmonių, dar daugiau kaip 350 buvo sužeisti.

Tyrėjai mano, kad 2015 metais Paryžiuje vykusios žudynės, atsakomybę už kurias prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), buvo iš dalies organizuotos Belgijoje, iš kur atvyko keli įtariami jų vykdytojai.

Vienintelis gyvas likęs atakų vykdytojas, 32 metų Prancūzijos pilietis Salahas Abdeslamas prancūzų teisme buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Belgijoje vyko kai kurių tos džihadistų kuopelės rėmėjų teismai. Birželio 30 dieną belgų teismas skyrė trejų metų lygtinę bausmę Abidui Aberkane'ui, nuteistam už pagalbą S. Abdeslamui.

A. Aberkane'as, S. Abdeslamo pusbrolis, apgyvendino jį Briuselyje, kai jis slapstėsi po atakų Paryžiuje.

Abdoullah Courkzine'ui, kuris po išpuolių padėjo vienam iš užpuolikų pabėgti iš Sen Deni priemiesčio į šiaurę nuo Paryžiaus, skirta pustrečių metų lygtinė bausmė.

Pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, atsižvelgiant į ankstesnį teistumą, skirta Soufienui al Aroubui. Šis vyriškis yra Ahmedo Dahmani, kuriam Paryžiaus teismas skyrė 30 metų laisvės atėmimo bausmę, draugas ir logistinis pagalbininkas.

Kiti keturi atsakovai buvo išteisinti, vienas buvo pasiųstas už grotų tik 35 dienoms, o dar vienam skirta visuomenei naudingo darbo valandų.

Gynyba buvo patenkinta nuosprendžiais. A. Aberkane'o advokatas jo klientui skirtą lygtinę bausmę pavadino „teisingu, labai tinkamu sprendimu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.