ES pateikė „galutinį tekstą“ per derybas dėl Irano branduolinės programos

Europos Sąjunga pateikė „galutinį tekstą“ per derybas, kuriomis siekiama išgelbėti 2015 metų sutartį, turinčią apriboti Teherano branduolines ambicijas, pirmadienį sakė vienas Europos pareigūnas, o šiitiška respublika nurodė nagrinėjanti šį dokumentą.

Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-08 18:52

„Dirbome keturias dienas, ir šiandien šis tekstas padėtas ant stalo“, – žurnalistams sakė pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

„Derybos baigtos – šis tekstas galutinis... dėl jo nebebus toliau deramasi“, – pridūrė jis.

Po kelių mėnesių paralyžiaus Vienoje ketvirtadienį atnaujintose derybose dalyvauja Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir Iranas, taip pat, netiesiogiai, Jungtinės Valstijos. Jomis siekiama atgaivinti susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

„Dabar kamuolys yra sostinių rankose, ir pamatysime, kaip klosis, – pridūrė europiečių pareigūnas. – Vienoje niekas nepasiliks.“

Pareigūnas išreiškė viltį, kad šis „kokybiškas“ tekstas bus priimtas „per kelias savaites“.

Iranas savo ruožtu pareiškė pasiūlymą nagrinėjantis.

„Kai tik gavome šias idėjas, perdavėme savo pirminį atsaką ir argumentus... bet, aišku, šiuos dalykus reikia nuodugniai išnagrinėti – tuomet perduosime savo papildomas nuomones ir argumentus“, – valstybinė naujienų agentūra IRNA citavo neįvardytą Irano užsienio reikalų ministerijos pareigūną.

Sekmadienį Iranas pareikalavo, kad Jungtinių Tautų branduolinių programų agentūra „visiškai“ išspręstų klausimus dėl branduolinių medžiagų nedeklaruotuose objektuose.

Iraniečių šaltiniai užsiminė, kad vienas pagrindinių susitarti trukdančių klausimų yra Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) tyrimas dėl branduolinių medžiagų pėdsakai, kurių buvo rasta Irano nedeklaruotose vietose.

„Tai niekaip nesusiję su“ Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), sakė Europos pareigūnas.

TATENA valdytojų taryba birželį priėmė rezoliuciją, kuria Iranas smerkiamas, kad nepateikė deramų paaiškinimų dėl prisodrinto urano pėdsakų, anksčiau rastų trijuose objektuose, kuriuose šiitiška respublika niekada nėra deklaravusi branduolinės veiklos.

„Manome, kad agentūra turėtų visiškai atsieti išliekančius klausimus dėl saugumo užtikrinimo nuo techninės krypties, atsiribodama nuo nesusijusių ir nekonstruktyvių politinių klausimų“, – sekmadienį sakė Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas (Hoseinas Amiras-Abdolahianas).

Europos Sąjungos koordinuojamos derybos dėl JCPOA atgaivinimo prasidėjo 2021 metų balandį, bet šių metų kovą vėl įstrigo.

2015 metų sutartimi buvo numatyta, kad sankcijos Iranui bus sušvelnintos mainais į Teherano įsipareigojimus, kad jis nesieks susikurti branduolinio arsenalo, nors šiitiška respublika visuomet neigė turinti tokių planų.

Tačiau 2018 metais JAV, vadovaujant tuomečiam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), vienašališkai pasitraukė iš sutarties ir grąžino skausmingas ekonomines sankcijas Iranui. Teheranas savo ruožtu žingsnis po žingsnio liovėsi vykdyti įsipareigojimus pagal šią sutartį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.