JT pasiuntinė Mianmarui pradeda derybas su chuntos vadovu

Jungtinių Tautų specialioji pasiuntinė Mianmarui Noeleen Heyzer trečiadienį pradėjo susitikimus su šios šalies chuntos aukščiausio rango pareigūnais, tačiau neatsakė į klausimus, ar sieks susitikti su nušalinta šalies lydere Aung San Suu Kyi.

​Jungtinių Tautų specialioji pasiuntinė Mianmarui Noeleen Heyzer trečiadienį pradėjo susitikimus su šios šalies chuntos aukščiausio rango pareigūnais, tačiau neatsakė į klausimus, ar sieks susitikti su nušalinta šalies lydere Aung San Suu Kyi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Jungtinių Tautų specialioji pasiuntinė Mianmarui Noeleen Heyzer trečiadienį pradėjo susitikimus su šios šalies chuntos aukščiausio rango pareigūnais, tačiau neatsakė į klausimus, ar sieks susitikti su nušalinta šalies lydere Aung San Suu Kyi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2022, 1:11 PM

N. Heyzer vizito į krizės ištiktą šalį metu „daugiausia dėmesio skirs blogėjančiai padėčiai ir neatidėliotiniems susirūpinimą keliantiems klausimams spręsti, taip pat kitoms prioritetinėms sritims, kurias apima jos mandatas“, teigiama JT pareiškime.

JT specialioji pasiuntinė neatsakė į naujienų agentūros AFP klausimą, ar susitiks su Aung San Suu Kyi, kai iš viešbučio išvyko automobiliu su saugumo pareigūnų palyda.

Pirmadienį Aung San Suu Kyi buvo skirta dar viena 6 metų laisvės atėmimo bausmė – iš viso už grotų ji turės praleisti 17 metų.

Vėliau trečiadienį N. Heyzer turėtų susitikti su chuntos užsienio reikalų ministru ir vadovu Minu Aungu Hlaingu, per spaudos konferenciją pranešė jo atstovas Zawas Minas Tunas.

„Mes tikimės (iš šio susitikimo) gerų rezultatų“, – sakė jis.

Nuo 2021 metų vasario, kai kariškiai užgrobė valdžią, Mianmarą apėmė neramumai. Jie išprovokavo įnirtingą pasipriešinimą ir kovotojų grupuočių veiksmus.

Vietos stebėsenos grupės duomenimis, per kariuomenės susidorojimą su disidentais žuvo daugiau kaip 2 200 žmonių ir daugiau kaip 15 000 buvo suimta.

Jungtinių Tautų ir Pietryčių Azijos valstybių asociacijos regioninio bloko diplomatinės pastangos išspręsti krizę nedavė didelių rezultatų, o generolai atsisako bendrauti su oponentais.

Praėjusį mėnesį Mianmaro karinė chunta sulaukė dar vienos tarptautinės kritikos lavinos, kai įvykdė egzekuciją buvusiam Aung San Suu Kyi Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) įstatymų leidėjui Phyo Zeya Thawui, nuteistam už nusikaltimus pagal kovos su terorizmu įstatymus.

Pernai JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso specialia pasiuntine Mianmarui paskirta sociologė iš Singapūro N. Heyzer pakeitė šveicarų diplomatę Christine Schraner Burgener.

Ch. Schraner Burgener ragino JT imtis „labai griežtų priemonių“ prieš kariuomenę ir nuolat buvo Mianmaro valstybės remiamos žiniasklaidos taikiklyje.

Po perversmo šveicarų diplomatei generolai neleido atvykti į šalį, kur ši tikėjosi susitikti su Aung San Suu Kyi.

Gruodį valstybinė žiniasklaida pranešė, kad chunta uždarė jos biurą šalyje, „nes ponios Christine Schraner Burgener veikla baigėsi“.

Kol kas dar nepranešta, ar kariškiai leis N. Heyzer atsidaryti savo biurą.

Teisių gynėjų grupės sako neturinčios didelių vilčių, kad JT pareigūnės vizitas įtikins kariuomenę nutraukti kruvinas represijas ir pradėti dialogą su perversmo priešininkais.

„JT pasiuntiniai atvyko tada, kai kariškiai jiems liepė, apsistojo ten, kur kariškiai jiems liepė, susitiko su tais, su kuriais kariškiai susitarė susitikti, ir išvyko, kai kariškiai jiems liepė“, – tviteryje rašė nevyriausybinės organizacijos „Burma Campaign UK“ direktorius Markas Farmaneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.