J. Bidenas: JAV smūgiai Sirijoje buvo nukreipti prieš Irano remiamas pajėgas

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad Amerikos antskrydžiai ir artilerijos smūgiai, per kuriuos Sirijos rytuose žuvo keturi kovotojai, buvo surengti siekiant apsaugoti Vašingtono pajėgas nuo Irano remiamų grupuočių atakų.

JAV karinės pajėgos Sirijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV karinės pajėgos Sirijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 9:43 AM, atnaujinta Aug 26, 2022, 9:55 AM

„Rugpjūčio 23 dieną nurodžiau suduoti smūgių, siekdamas apginti ir apsaugoti mūsų personalą... taip pat atgrasyti Irano Islamo Respubliką ir Irano remiamas sukarintas grupuotes nuo tolesnių išpuolių prieš Jungtinių Valstijų personalą ir objektus vykdymo ar rėmimo“, – sakoma J. Bideno pareiškime, skirtame informuoti apie šiuos veiksmus Kongresą.

Remiantis pareiškimu, JAV smūgiai, tapę intensyviausiais Amerikos pajėgų veiksmais regione per daugelį mėnesių, buvo atsakas į virtinę raketų atakų prieš JAV ir jų partnerių karinius objektus Viduriniuose Rytuose – įskaitant rugpjūčio 15-ąją surengtas dvi atakas prieš Tanfo karinį miestelį ir Grin Vilidžo bazę.

Pasak J. Bideno, per atsakomuosius smūgius buvo panaudoti sraigtasparniai „Apache“, lėktuvai AC-130 ir haubicos M777. Prezidentas pridūrė, kad taikytasi buvo į objektą, kurį užpuolikai naudojo šaudmenims laikyti ir logistikos reikmėms.

Pirmieji JAV smūgiai buvo suduoti antradienį. Tačiau trečiadienį Irano sąjungininkų kovotojams vėl apšaudžius JAV pozicijas, buvo pakeltos gausesnės amerikiečių aviacijos pajėgos naujoms atakoms atremti.

Iš viso žuvo keturi kovotojai ir buvo sunaikinti septyni raketų leidimo įrenginiai, sakoma operacijas Viduriniuose Rytuose prižiūrinčio JAV Centrinio štabo pranešime.

Trečiadienį per apšaudymą buvo nesunkiai sužeisti trys JAV kariai.

„Priėmėme suderintą sprendimą... imtis proporcingo atsako, grindžiamo atgrasymo poreikiu“, – sakė Pentagono atstovas brigados generolas Patrickas Ryderis.

Paskutiniai smūgiai buvo suduoti anksti ketvirtadienį.

„Daugiau nebeturime veiksmus atliekančių karių. Manome, kad šis vėliausias eskalacijos etapas baigėsi“, – teigė vienas JAV pareigūnas, pageidavęs likti anonimas.

Kautynės vyko Deir az Zoro provincijoje – strategiškai svarbiame, naftos turtingame regione, besiribojančiame su Iraku.

Teritorijoje į rytus nuo Eufrato vyrauja kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF), bendradarbiaujančios su JAV ir kitais koalicijos partneriais, dalyvaujančiais misijoje prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) likučius.

Teheranas atmetė JAV pareiškimus, kad jis atsakingas už išpuolių prieš amerikiečių bazes Sirijoje.

Irano teigimu, Sirijoje dislokuotos tik Islamo revoliucijos gvardijos pajėgos, patarinėjančios Damasko režimą palaikančioms pajėgoms.

Tačiau Sirijoje veikia ir Irako „Kataeb Hezbollah“ – proiranietiška grupuotė, priklausanti kovotojų tinklui „Hashed al-Shaabi“ – taip pat irakiečių Imamo Ali brigados ir Sayyedo al Shuhados brigados.

Visos trys šios grupuotės yra artimos Revoliucinei gvardijai.

Išpuolių ir kontrpuolimų padažnėjo tuo metu, kai JAV ir Iranas artėja prie galimybės atnaujinti 2015 metais pasirašytą branduolinį paktą. Sudarius tokį susitarimą Vakarai galėtų sušvelninti sankcijas Teheranui mainais į įsipareigojimą griežtai riboti branduolinę veiklą.

Pasak Amerikos pareigūnų, susirėmimai Sirijoje nesusijusios su branduolinėmis derybomis Vienoje, kurioms tarpininkauja Europos Sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.