Marokas atšaukia ambasadorių Tunise dėl POLISARIO lyderio priėmimo

Marokas atšaukia savo ambasadorių Tunise konsultacijoms ir nebedalyvaus Afrikos investicijų konferencijoje, reaguodamas į Tuniso prezidento sprendimą susitikti su Vakarų Sacharos nepriklausomybės judėjimo POLISARIO lyderiu.

Tuniso prezidentas Kaisas Saiedas Tunise susitiko su POLISARIO fronto judėjimo vadovu Brahimu Ghali.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tuniso prezidentas Kaisas Saiedas Tunise susitiko su POLISARIO fronto judėjimo vadovu Brahimu Ghali.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2022, 1:17 PM

POLISARIO daug dešimtmečių kovoja už Vakarų Sacharos nepriklausomybę nuo Maroko, kuris kontroliuoja 80 proc. šio regiono ir šią buvusią Ispanijos koloniją laiko neatsiejama savo teritorijos dalimi.

POLISARIO lyderis Brahimas Ghali, kuris taip pat yra tarptautiniu mastu nepripažįstamos Sacharos Arabų Demokratinės Respublikos prezidentas, penktadienį atvyko į Tunisą dalyvauti Japonijos ir Afrikos investicijų konferencijoje TICAD ir susitiko su šalies prezidentu Kaisu Saiedu.

Maroko užsienio reikalų ministerija pareiškime pažymėjo, kad šis žingsnis yra „priešiškas ir kenkia broliškiems santykiams, kuriuos abi šalys visada palaikė“. Ji nurodė, kad „nedelsdama“ atšauks savo ambasadorių Tunise konsultacijoms ir pasitrauks iš TICAD.

„Tuniso valstybės vadovo surengtas priėmimas separatistinio judėjimo vadovui [B. Ghali] yra rimtas ir išskirtinis veiksmas, žeidžiantis Maroko žmonių jausmus“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Tunisas, nepaisydamas Japonijos rekomendacijų ir pažeisdamas pasirengimo procesą bei nustatytas taisykles, vienašališkai nusprendė pakviesti POLISARIO“ į Tarptautinę Afrikos vystymosi konferenciją, teigiama jame.

Maroko diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad toks žingsnis yra „naujas, nepriimtinas ir, svarbiausia, be reikalo provokuojantis“.

„Tunisas leido sau pakenkti reikalui, kuris yra šventas visiems marokiečiams“, – sakė šaltinis.

Tai jau ne pirmas kartas, kai B. Ghali kelionės išprovokavo Maroko pyktį.

Pernai balandį jis išvyko į Ispaniją gydytis nuo koronaviruso infekcijos, sukeldamas metus trukusį diplomatinį ginčą tarp Madrido ir Rabato.

Rabatas nori, kad Vakarų Sachara turėtų autonominį statusą Maroko suverenitete, bet POLISARIO reikalauja, kad būtų surengtas Jungtinių Tautų prižiūrimas referendumas dėl apsisprendimo, kaip buvo sutarta 1991 metų susitarime dėl paliaubų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.