Baltieji rūmai: J. Bidenas susitiks su Rusijoje įkalintų B. Griner ir P. Whelano šeimomis

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas penktadienį susitiks su Rusijoje kalinamų krepšinio žvaigždės Brittney Griner ir JAV piliečio Paulo Whelano šeimos nariais, pranešė Baltieji rūmai.

Joe Bidenas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-16 11:35

„Jis norėjo, kad jie žinotų, jog apie juos vis dar galvojama ir kad jo komanda prie to dirba kiekvieną dieną“, – žurnalistams sakė spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre, perspėdama, kad, „deja“, nėra jokių gerų naujienų apie pastangas užtikrinti jų išlaisvinimą.

Rugpjūtį Maskva pareiškė, kad už B. Griner yra pasirengusi aptarti apsikeitimą kaliniais, taip sužadindama viltis, kad klausimas bus greitai išspręstas.

K. Jean-Pierre teigė, kad „mes tiesiogiai bendradarbiaujame su Rusijos vyriausybe... Rusai turėtų priimti mūsų pasiūlymą. Mes pateikėme svarų pasiūlymą“.

Vasario mėnesį B. Griner buvo suimta Maskvos oro uoste už tai, kad jos bagaže buvo elektroninių cigarečių kapsulių su nedideliu kiekiu kanapių aliejaus.

31 metų mergina, kuri ne sezono metu iš Finikso „Mercury“ komandos atvyko į Rusiją žaisti už profesionalią Jekaterinburgo krepšinio komandą, buvo apkaltinta narkotikų kontrabanda ir rugpjūčio pradžioje buvo nuteista devynerius metus kalėti pataisos kolonijoje.

52 metų buvęs JAV jūrų pėstininkas P. Whelanas buvo suimtas 2018-ųjų gruodį ir Rusijos saugumo tarnybų apkaltintas šnipinėjimu. Vyriškis buvo sulaikytas Maskvoje po to, kai jam esą buvo perduota Rusijos valstybės paslapčių.

Jis pats tvirtina atvykęs į Rusiją dalyvauti vestuvėse ir buvo nepagrįstai apkaltintas, kai paėmė iš vieno pažįstamo USB laikmeną, manydamas, kad joje yra atostogų nuotraukų.

Buvęs transporto priemonių dalių bendrovės saugumo pareigūnas, taip pat turintis Jungtinės Karalystės, Kanados ir Airijos pasus, 2020 metų birželį buvo nuteistas 16 metų laisvės atėmimo bausme dėl kaltinimų šnipinėjimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.