J. Bidenas susitiko su Rusijoje įkalintų B. Griner ir P. Whelano šeimomis

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas penktadienį pirmą kartą akis į akį susitiko su Rusijoje kalinamų amerikiečių Brittney Griner ir Paulo Whelano šeimos nariais.

Joe Biden.<br>AP/Scanpix nuotr.
Joe Biden.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-17 11:21

Po atskirai surengtų susitikimų paskelbtame pranešime Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad J. Bidenas pabrėžė savo „įsipareigojimą visais prieinamais keliais siekti Brittney ir Paulo saugaus sugrįžimo namo“.

Prezidentas buvo dėkingas už progą „daugiau sužinoti apie Brittney ir Paulą iš labiausiai juos mylinčių žmonių ir pripažino, kad kiekvienos jų laikymo minutės yra per daug“, sakoma pranešime.

Vis dėlto administracijos pareigūnai yra sakę, jog šie susitikimai nerodo jokio proveržio derybose su Rusija dėl B. Griner ir P. Whelano paleidimo.

 

Anksčiau penktadienį Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby nurodė, kad Rusija neatsakė į rimtą amerikiečių pasiūlymą paleisti B. Griner ir P. Whelaną.

Vasario mėnesį JAV moterų krepšinio žvaigždė B. Griner buvo suimta Maskvos oro uoste už tai, kad jos bagaže buvo elektroninių cigarečių kapsulių su nedideliu kiekiu kanapių aliejaus.

31 metų žaidėja, kuri ne sezono metu iš Finikso komandos „Mercury“ atvyko į Rusiją žaisti už profesionalią Jekaterinburgo krepšinio komandą, buvo apkaltinta narkotikų kontrabanda ir rugpjūčio pradžioje nuteista devynerius metus kalėti pataisos kolonijoje.

52 metų buvęs JAV jūrų pėstininkas P. Whelanas buvo suimtas 2018-ųjų gruodį ir Rusijos saugumo tarnybų apkaltintas šnipinėjimu. Vyriškis buvo sulaikytas Maskvoje po to, kai jam esą buvo perduota Rusijos valstybės paslapčių.

Jis pats tvirtina atvykęs į Rusiją dalyvauti vestuvėse ir buvo nepagrįstai apkaltintas, kai paėmė iš vieno pažįstamo USB laikmeną, manydamas, kad joje yra atostogų nuotraukų.

Buvęs transporto priemonių dalių bendrovės saugumo pareigūnas, taip pat turintis Jungtinės Karalystės, Kanados ir Airijos pasus, 2020 metų birželį buvo nuteistas 16 metų kalėti.

JAV vyriausybė laikosi pozicijos, kad abu šie amerikiečiai yra neteisingai sulaikyti. Valstybės sekretorius Antony Blinkenas žengdamas neįprastą žingsnį prieš du mėnesius paskelbė, kad administracija pateikė Rusijai rimtą pasiūlymą. Jo jis nedetalizavo, bet vienas informuotas šaltinis yra sakęs, kad JAV pasiūlė mainais paleisti rusų ginklų prekeivį Viktorą Butą.

V. Butas 2008 metais buvo suimtas Tailande ir po to išduotas Jungtinėms Valstijoms, kur buvo apkaltintas kelis dešimtmečius pardavinėjęs ginklus despotams, įsitraukusiems į vienus kruviniausių konfliktų pasaulyje. 2012-aisiais jis buvo nuteistas 25 metus kalėti.

Balandžio mėnesį per apsikeitimą kaliniais Vašingtonas paleido už narkotikų kontrabandos sąmokslą nuteistą rusų pilotą Konstantiną Jarošenką, o Maskva – buvusį jūrų pėstininką Trevorą Reedą, Rusijoje kalintą dėl policininkų užpuolimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.