Irane per protestus dėl jaunos moters mirties žuvo mažiausiai 35 žmonės

Irane per daugiau nei savaitę trunkančius protestus, kilusius po dorovės policijos sulaikytos jaunos moters mirties, žuvo mažiausiai 35 žmonės, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Protestas Irane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas Irane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 10:57 AM, atnaujinta Sep 24, 2022, 11:45 AM

„Per pastarojo meto neramumus šalyje žuvo 35 žmonės“, – vėlai penktadienį pranešė su Sporto ministerija susijusi naujienų agentūra „Borna“, remdamasi valstybine televizija.

Anksčiau skelbta apie 17 žuvusiųjų, įskaitant penkis saugumo darbuotojus.

Mirus Mahsai Amini – 22 metų merginai, areštuotai už griežtą aprangos kodą moterims atsakingo policijos skyriaus dėl neva netinkamo hidžabo ryšėjimo, – demonstrantai aštuonis vakarus iš eilės ėjo į gatves didžiuosiuose Irano miestuose, įskaitant sostinę Teheraną.

Tuo metu Teherano gatvėmis penktadienį žygiavo tūkstančiai žmonių, susirinkusių į mitingą už hidžabo dėvėjimą, tokiu būdu pagerbdami saugumo pajėgas, kurios ėmėsi malšinti savaitę trukusius protestus.

Keliuose kituose Irano miestuose, įskaitant Ahvazą, Isfahaną, Komą ir Tebrizą, taip pat vyko saugumo pajėgas palaikančios demonstracijos.

Kurdė M. Amini mirė po jos arešto tris dienas praleidusi komoje. Aktyvistų teigimu, sulaikymo metu ji patyrė smūgį į galvą, tačiau Irano valdžios institucijos, pradėjusios tyrimą, to nepatvirtino.

Penktadienio vakarą vidaus reikalų ministras Ahmadas Vahidi sakė, kad M. Amini nebuvo sumušta.

„Buvo gauti priežiūros institucijų pranešimai, apklausti liudytojai, peržiūrėti vaizdo įrašai, gautos teismo medicinos ekspertų išvados ir nustatyta, kad jokio sumušimo nebuvo“, – Irano žiniasklaida citavo A. Vahidi žodžius.

Ministras nurodė, kad vyriausybė tiria M. Amini mirties priežastį, ir pridūrė, kad „turime laukti galutinės teismo medicinos eksperto nuomonės, o tam reikia laiko“.

A. Vahidi taip pat kritikavo „tuos, kurie užėmė neatsakingą poziciją... kurstė smurtą ir sekė Jungtines Valstijas, Europos šalis ir antirevoliucines grupuotes“.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį įtraukė Irano vadinamąją moralės policiją į savo sankcijų „juodąjį“ sąrašą.

JAV Iždo departamentas pareiškė, kad moralės policija yra „atsakinga“ už M. Amini mirtį, ir paskelbė šiai institucijai sankcijų „už netinkamą elgesį bei smurtą prieš Irano moteris ir už taikių Irano protestuotojų teisių pažeidimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.