Šveicarai balsuoja referendumuose dėl pramoninių ūkių draudimo, pensijų reformos

Šveicarai sekmadienį balsuoja referendumuose dėl virtinės klausimų, įskaitant siūlomą pramoninės ūkininkystės draudimą ir prieštaringai vertinamą pensijų reformą, pagal kurią moterims būtų padidintas pensinis amžius.

Ciurichas, Šveicarija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Ciurichas, Šveicarija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2022, 12:00 PM

Po nepavykusių bandymų 2004 ir 2017 metais Bernas tikisi surinkti pakankamai balsų, kad „stabilizuotų“ Šveicarijos senatvės apsaugos sistemą. Valdantieji spaudžiami imtis veiksmų šalyje ilgėjant vidutinei gyvenimo trukmei ir prie pensinio amžiaus artėjant didžiulei „kūdikių bumo“ kartai.

Karščiausias diskusijas visuomenėje sukėlė reformos dalis, numatanti, kad moterys visą pensiją galės gauti išdirbusios iki 65 metų – tokio pat amžiaus kaip ir vyrai. Šiuo metu Šveicarijos pilietės išeina į pensiją metais anksčiau, sulaukusios 64 metų.

Pernai parlamentas pritarė pagrindinėms priemonėms, tokioms kaip apyvartos mokesčio didinimas, tačiau kairiosios partijos ir profesinės sąjungos pasmerkė šią reformą kaip „gulančią ant moterų pečių“. Kritikai privertė valdžią surengti referendumą šiuo klausimu pagal Šveicarijos tiesioginės demokratijos sistemą.

Šveicarai sekmadienį taip pat balsuoja dėl kelių regioninės svarbos klausimų. Pavyzdžiui, Berno kantone sprendžiama, ar sumažinti rinkimų teisės amžių nuo 18 iki 16 metų.

Dauguma piliečių savo balsą atiduoda iš anksto per Šveicarijoje kas kelis mėnesius rengiamus referendumus ir kitus balsavimus. Sekmadienį balsavimo punktai bus atidaryti vos kelioms valandoms ir užsidarys vidurdienį (13 val. Lietuvos laiku).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.