Kubos rinkėjai pritarė liberalizuotam šeimos kodeksui: įteisintos pačios lyties asmenų santuokos

Kubiečiai savaitgalį vykusiame referendume nubalsavo už siūlymą įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas, įvaikinimą tos pačios lyties poroms ir surogatinį nėštumą, pirmadienį pranešė šios komunistinės šalies rinkimų pareigūnai.

Kubos rinkėjai pritarė liberalizuotam šeimos kodeksui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kubos rinkėjai pritarė liberalizuotam šeimos kodeksui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2022, 5:41 PM, atnaujinta Sep 26, 2022, 5:42 PM

Preliminarūs rezultatai rodo „negrįžtamą tendenciją“: suskaičiavus dalį balsų, 66 proc. rinkėjų pasisako už vyriausybės remiamus pokyčius, per valstybinę televiziją sakė rinkimų tarybos pirmininkė Alina Balseiro.

„Žmonės ratifikavo Šeimos kodeksą“, – sakė ji.

Atnaujintas kodeksas yra didelis pokytis šalyje, kurioje vis dar stiprus mačizmas, o 7-e ir 8-e dešimtmetyje valdžia LGBTQ asmenis siųsdavo į militarizuotas darbo stovyklas.

Nuo to laiko oficialus požiūris pasikeitė, o vyriausybė surengė intensyvią kampaniją žiniasklaidoje, siekdama paremti naująjį įstatymą, kuris pakeis 1975 metų šalies Šeimos kodeksą.

Naujasis kodeksas leidžia surogatinį nėštumą, jei už tai neperduodami jokie pinigai, ir išplečia vaikų, pagyvenusių žmonių ir neįgaliųjų teises.

Jame santuoka apibrėžiama kaip dviejų žmonių, o ne vyro ir moters sąjunga.

Nacionalinės rinkimų tarybos duomenimis, iki sekmadienio 17 val. (pirmadienio 0 val. Lietuvos) laiku balsavo apie 68 proc. iš 8,4 mln. balsavimo teisę turinčių Kubos rinkėjų.

Įstatymui priimti reikėjo bent 50 proc. rinkėjų pritarimo.

Referendumas surengtas didžiausios per pastaruosius 30 metų šalies ekonomikos krizės akivaizdoje, todėl kai kas prognozavo, kad balsavimas gali suteikti galimybę išreikšti nepritarimą vyriausybei, o disidentai ragino piliečius atmesti kodeksą arba susilaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.