Per Irano smūgius Irako Kurdistanui žuvo 7 žmonės

Per Irano trečiadienio smūgius Irako Kurdistane žuvo septyni žmonės, dar 28 sužaloti, pranešė šio autonominio Irako regiono vyriausybė.

Per Irano smūgius Irako Kurdistanui žuvo 2 žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Per Irano smūgius Irako Kurdistanui žuvo 2 žmonės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 3:06 PM, atnaujinta Sep 28, 2022, 4:21 PM

Irako Kurdistano sostinės Arbilio sveikatos apsaugos ministerija pareiškime nurodė, kad „keturi žmonės žuvo ir 14 buvo sužeisti“ Koi Sandžako regione, o Šeravoje „žuvo trys ir 14 buvo sužeisti“.

„Tarp aukų yra civilių“, – naujienų agentūrai AFP sakė autonominio Kurdistano aukšto rango pareigūnas.

Pastarosiomis dienomis Iranas dar kelis kartus smogė iš artilerijos Irako Kurdistano pasienio rajonams.

Irako federalinė vyriausybė pranešė, kad iškvies Irano ambasadorių ir pareikš protestą dėl gyvybių pareikalavusių raketų ir bepiločių lėktuvų smūgių.

„Irano ambasadorius Bagdade bus skubiai iškviestas ir jam bus įteiktas labai griežto tono protesto laiškas dėl bombardavimų“ prieš autonominį Irako Kurdistaną, pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas al Sahafas.

Smurtas prasiveržė tvyrant įtampai dėl 22 metų kurdės Mahsos Amini mirties po Irano moralės policijos arešto anksčiau šį mėnesį. Ji buvo sulaikyta dėl įtarimų pažeidus griežtą teokratinės valstybės aprangos kodą, įpareigojantį moteris rengtis kukliai ir dėvėti hidžabą.

Neaiškiomis aplinkybėmis mirus M. Amini, Iraną apėmė didelio masto protestai, o valdžia ėmė juos malšinti. Neramumai iki šiol pareikalavo mažiausiai 76 gyvybių, nurodo Osle įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“.

Pusiau oficialios Irano naujienų agentūros „Fars“ duomenimis, per smurtines demonstracijas žuvusių žmonių siekia „maždaug 60“, o tarp aukų yra ir keli saugumo pajėgų nariai.

Vakarų Irano kurdų bendruomenes sieja glaudūs ryšiai su kurdų gyvenamomis teritorijomis Irake.

Daugelis jų kerta sieną su Iraku ieškodami darbo, nes Irane tęsiasi ekonominė krizė, iš dalies sukelta JAV sankcijų Teheranui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.