Prie Kanarų salų aptikus migrantų laivą, ieškoma 29 žmonių, keturi žuvo

Prie Kanarų salų aptiktame migrantų laive gelbėtojai sekmadienį rado keturis kūnus, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai į saugią vietą buvo ištrauktas vienas išgyvenęs žmogus.

Prie Kanarų salų aptiktame migrantų laive gelbėtojai sekmadienį rado keturis kūnus, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai į saugią vietą buvo ištrauktas vienas išgyvenęs žmogus.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Prie Kanarų salų aptiktame migrantų laive gelbėtojai sekmadienį rado keturis kūnus, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai į saugią vietą buvo ištrauktas vienas išgyvenęs žmogus.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-02 17:23

Viena nevyriausybinė organizacija pranešė, kad tas laivas išplaukė su 34 žmonėmis, tad dar 29 asmenų ieškoma.

Ispanijos pakrančių apsaugos tarnyba „Salvamento Maritimo“ socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad iš laivo, esančio maždaug už 150 jūrmylių į pietvakarius nuo Gran Kanarijos salos, „ištraukė keturių žmonių kūnus“, o vienintelį išgyvenusįjį šeštadienio vakarą išgelbėjo pro šalį plaukiantis prekybinis laivas. Tas žmogus vėliau buvo evakuotas sraigtasparniu.

Ispanijos nevyriausybinės organizacijos „Caminando Fronteras“, padedančios jūroje į bėdą patekusiems migrantų laivams ir artimųjų ieškančioms šeimoms, vadovė Helena Maleno tviteryje teigė, kad prieš savaitę iš to paties laivo, išplaukusio iš Vakarų Sacharos, jie sulaukė nelaimės šauksmo.

Tuo metu tame laive buvo 34 žmonės.

„Rugsėjo 24 dieną, šeštadienį, gavome pranešimą apie laivą, kuris tą rytą auštant paliko pakrantę į pietus nuo Ajūno“, – rašė H. Maleno tviteryje, sakydama, kad įspėjo dėl to gelbėtojus.

Po savaitės be jokių žinių į pietus nuo Kanarų salų pastebėta valtis, kurioje buvo „išsekęs 26 metų vyras ir keturi kūnai... Po nakties jau žinojome, kad tai tas pats laivas, kuris dingo be žinios su 34 žmonėmis“, sakė ji.

„Nauja tragedija viename iš kruviniausių migrantų maršrutų – Kanarų salų maršrute“, – sakė H. Maleno. Pasak jos, nelaimė pareikalavo „33 aukų“.

„Rasti tik keturi kūnai, likusias aukas, iš viso 29, pasiglemžė vandenynas. Jų šeimos baisiai sielvartaus, nes neturi kūnų, su kuriais galėtų atsisveikinti“, – teigė ji.

Nuo metų pradžios iki rugsėjo 15 dienos iš viso 11 522 migrantams pavyko perplaukti pavojingu Atlanto vandenyno keliu į Ispanijos Kanarų salas. Tai šiek tiek didesnis skaičius nei pernai per tą patį laikotarpį, rodo Vidaus reikalų ministerijos duomenys.

Oficialių duomenų apie pakeliui žuvusius asmenis nėra, tačiau „Caminando Fronteras“ informacija rodo, kad per pirmuosius šešis šių metų mėnesius, bandydami pasiekti Ispaniją, žuvo 978 žmonės, iš kurių 938 nuskendo arba dingo be žinios jūroje.

Trumpiausias maršrutas nuo Maroko pakrantės yra apie 100 km, tačiau migrantai dažnai atvyksta iš kur kas toliau, pavyzdžiui, iš Mauritanijos, esančios už daugiau nei 1 000 kilometrų.

Kelias per Atlantą labai pavojingas dėl stiprių srovių, o migrantai dažnai išplaukia perpildytomis prastos būklės valtimis, kurios toli gražu nėra tinkamos plaukioti jūra.

Sustiprinus patruliavimą palei pietinę Europos pakrantę smarkiai sumažėjus per Viduržemio jūrą vykstančių migrantų skaičiui, nuo 2019 metų pabaigos pradėjo sparčiai daugėti atvejų, kai migrantai mėgina pasiekti Kanarų salas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.