Per gaisrą Teherano kalėjime žuvo keturi kaliniai, 61 sužeistas

Irano sostinėje stūksančiame liūdnai pagarsėjusiame kalėjime, kuriame laikomi politiniai kaliniai ir antivyriausybiniai aktyvistai, naktį kilo didžiulis gaisras, per kurį žuvo keturi kaliniai, o dar 61 buvo sužeistas, sekmadienį pranešė teisminės valdžios tinklalapis „Mizan Online“.

 Gaisras Teherane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Gaisras Teherane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-16 14:52

„Keturi kaliniai mirė įkvėpę gaisro sukeltų dūmų, o 61 buvo sužeistas“, – pranešė „Mizan Online“ ir pridūrė, kad keturi sužeistieji yra „sunkios būklės“.

Keturi per gaisrą žuvę kaliniai „buvo nuteisti už apiplėšimą ir atliko bausmę Evino kalėjime“, nurodė tinklalapis.

Anksčiau sekmadienį valstybinė žiniasklaida pranešė, kad po kelių valandų gaisras buvo užgesintas ir kad nė vienas sulaikytasis nepabėgo.

Liepsnos ir dūmai, kylantys iš Teherano Evino kalėjimo, buvo plačiai matomi šeštadienio vakarą, šaliai įžengus į penktą masinių antivyriausybinių protestų, sukeltų „moralės policijos“ sulaikytos jaunos moters mirties, savaitę.

Nuo rugsėjo 16-osios, kai buvo paskelbta apie 22-ejų metų Mahsos Amini mirtį, praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji tariamai pažeidė griežtą šalies moterų aprangos kodą, Iraną kelias savaites drebina protestai.

Virš kalėjimo Teherano šiaurėje, į kurį, kaip pranešama, buvo išsiųsti kai kurie asmenys, sulaikyti per demonstracijas dėl M. Amini mirties, kilo liepsnos ir dūmai.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad gaisras kilo po kalinių muštynių, o tai akivaizdus bandymas atskirti šioje įkalinimo įstaigoje kilusią nelaimę nuo vykstančių protestų.

Evino sulaikymo centre yra laikomi šimtai kalinių, kurie, pasak žmogaus teisių grupių pranešimų, ten susiduria su netinkamu elgesiu.

Valstybinė televizija sekmadienį transliavo vaizdo įrašą, kuriame matyti apdegusios sienos ir lubos patalpoje, esančioje, kaip teigiama, viršutiniame kalėjimo siuvimo dirbtuvės aukšte.

„Šį gaisrą sukėlė kai kurių kalinių muštynės siuvimo dirbtuvėje“, – sakė Teherano gubernatorius Mohsenas Mansouri.

„Dirbtuvė buvo įkurta siekiant sukurti darbo vietas“ kaliniams, aiškino jis.

Remdamasi vieno aukšto rango saugumo pareigūno pasakojimu, Irano valstybinė naujienų agentūra IRNA šeštadienį pranešė, kad vienoje kalėjimo patalpų įvyko susirėmimas tarp kalinių ir darbuotojų.

Pareigūno, kurio tapatybė nebuvo atskleista, teigimu, kaliniai padegė sandėlį, pilną kalėjimo uniformų, ir dėl to kilo gaisras. Jis sakė, kad „riaušininkai“ buvo atskirti nuo kitų kalinių, siekiant numalšinti konfliktą.

Anot valdininko, ugniagesiai užgesino liepsnas, o „situacija pilnai kontroliuojama“. Teherano prokuroras Ali Salehi teigė, kad į įstaigą grįžo ramybė, ir patikino, kad neramumai nesusiję su protestais, jau keturias savaites besitęsiančiais Irane.

Įkalintųjų šeimos sekmadienį rinkosi prie kalėjimo, tikėdamosi sulaukti žinių apie savo artimuosius.

JAV įsikūręs Irano žmogaus teisių centras pranešė, kad Evino kalėjime kilo „ginkluotas konfliktas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.