Izraelio prezidentas susitiko su partijomis, premjerui ketinant formuoti vyriausybę

Izraelio prezidentas trečiadienį, gavęs oficialius lapkričio 1 dieną įvykusių visuotinių rinkimų, kuriuos laimėjo Benjaminas Netanyahu, rezultatus, susitiko su partijų lyderiais dėl naujos valdančiosios koalicijos, kuriai vadovaus dešiniųjų politikos veteranas.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-09 14:34

Po ketverių ankstesnių Izraelio rinkimų tokios prezidento konsultacijos keldavo intrigą, nes iš karto nebūdavo aišku, kuris lyderis gaus pirmąjį šansą sudaryti koaliciją ir ar jam pavyks tai padaryti.

Tačiau šį mėnesį vykusiame balsavime aiškiai nugalėjo B. Netanyahu, kuris ministro pirmininko pareigas ėjo ilgiau nei bet kas kitas per 74 metų Izraelio istoriją.

Jo dešinioji partija „Likud“ ir jos sąjungininkai – dvi ultraortodoksų žydų partijos ir kraštutinių dešiniųjų religinio sionizmo blokas – gavo 64 iš 120 vietų parlamente.

Po precedento neturinčio politinės aklavietės laikotarpio šis rezultatas B. Netanyahu suteikė daugumą, leidžiančią suformuoti stabilią valdančiąją koaliciją, kuri taip pat gali būti pati dešiniausia Izraelio istorijoje.

Prezidentas Isaacas Herzogas trečiadienį paneigė pranešimus, kad jis siekia įtraukti B. Netanyahu varžovus – kadenciją baigiantį centristų premjerą Yairą Lapidą ir gynybos ministrą Benny Gantzą – į vienybės vyriausybę, kurioje į šalį būtų nustumtas prieštaringai vertinamas partijos „Žydų jėga“ lyderis, prieš arabus nusiteikęs Itamaras Ben-Gviras.

„Aš nesiekiau ir nesiekiu sukurti jokios konkrečios vyriausybės ir nedalyvauju sprendžiant jos sudėties ar dydžio klausimus“, – sakė I. Hercogas.

„Šią užduotį palieku politinei sistemai ir tik jai vienai“, – teigė jis.

I. Herzogas, kuris praėjusiais metais pradėjo eiti iš esmės simbolines Izraelio prezidento pareigas, pirmiausia susitiko su B. Netanyhu partijos „Likud“, didžiausio bloko naujajame parlamente, kuris bus prisaikdintas kitą savaitę, atstovais.

Jo konsultacijos su partijomis tęsis iki vėlyvo penktadienio. Prezidento kanceliarija pranešė, kad jis „užduotį suformuoti vyriausybę paves ateinantį sekmadienį“.

Tikėtina, kad B. Netanyahu turės derinti savo kraštutinių dešiniųjų sąjungininkų reikalavimus dėl politinių įsipareigojimų ir postų ministrų kabinete, tačiau nemanoma, kad derybose dėl koalicijos jam teks susidurti su neįveikiamais iššūkiais.

Buvęs premjeras, vadovavęs Izraeliui 1996–1999 metais ir po to rekordiškai ilgai – 2009–2021 metais, – jau surengė preliminarias derybas su numatomais koalicijos partneriais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.