Pietų Korėjos kariškiai: Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą

Šiaurės Korėja trečiadienį paleido mažiausiai vieną balistinę raketą, pranešė Pietų Korėjos kariškiai.

Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 9:07 AM, atnaujinta Nov 9, 2022, 11:21 AM

Tai dar vienas Pchenjano raketų bandymas po anksčiau šį mėnesį surengtos rekordinės ginklų bandymų virtinės.

Paleidimas įvyko Jungtinėms Valstijoms skaičiuojant kadencijos vidurio rinkimų balsus – Seulo žvalgyba anksčiau perspėjo, kad tai gali būti tinkamas momentas Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Jong Unui atlikti ilgai lauktą branduolinį bandymą.

„Šiaurės Korėja paleido nenustatytą balistinę raketą Rytų (Japonijos) jūros link“, – sakoma Pietų Korėjos Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime.

Pasak kariuomenės, raketa paleista iš Šiaurės Korėjos Šiaurės Pjongano provincijoje esančio Sukčono apie 15 val. 31 min. vietos (8 val. 31 min. Lietuvos) laiku.

„Stiprindama stebėjimą ir budrumą, Pietų Korėjos kariuomenė yra visiškai pasirengusi ir glaudžiai bendradarbiauja su Jungtinėmis Valstijomis“, – priduriama jos pranešime.

Japonija taip pat patvirtino įvykus paleidimą, šalies vyriausybei tviteryje parašius, kad Pchenjanas „paleido, kaip įtariama, balistinę raketą“.

Pchenjanas nori „išlaikyti įtampą“

Anksčiau šį mėnesį socialistinė Rytų Azijos valstybė surengė raketų bandymų virtinę, įskaitant tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą, kuris, Seulo teigimu, buvo nesėkmingas.

Pchenjanas taip pat paleido trumpojo nuotolio balistinę raketą, kirtusią de facto jūrų sieną tarp abiejų šalių ir nusileidusią netoli Pietų Korėjos teritorinių vandenų.

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas tuomet tai pavadino „iš esmės teritorine invazija“.

Abu paleidimai buvo dalis lapkričio 2 dieną surengto apšaudymo, kai Pchenjanas iš viso paleido 23 raketas – daugiau nei per visus 2017-uosius, „ugnies ir įniršio“ metus.

Tais metais Kim Jong Unas valstybinėje žiniasklaidoje ir „Twitter“ platformoje apsižodžiavo su tuometiniu JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

„Jei pažvelgtume į Šiaurės Korėjos elgesį nuo rugsėjo 25 dienos, ji išleido daug pinigų, kad nuolat didintų įtampą, todėl jiems reikia ją išlaikyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Seulo „Ewha“ universiteto profesorius Park Won-gonas.

Rugsėjo 25-ąją Šiaurės Korėja paleido balistinę raketą, o tai davė pradžią paleidimų serijai, įskaitant vidutinio nuotolio balistinę raketą, kuri praskriejo virš Japonijos. Vėliau Pchenjanas tvirtino, kad tai buvo „taktinės branduolinės pratybos“.

„Galiausiai įvyks septintasis branduolinis bandymas. Nors bendros pratybos kol kas baigtos, mažai tikėtina, kad Šiaurės Korėja sumažins įtampą“, – kalbėjo Park Won-gonas.

Nereikalingi spėliojimai

Smūgių kruša pasipylė šimtams JAV ir Pietų Korėjos karo lėktuvų, įskaitant sunkiuosius bombonešius B-1B, dalyvavus didelio masto bendrose oro pratybose „Budri audra“, kurias Pchenjanas pavadino „agresyviomis ir provokuojančiomis“.

Reaguodama į pratybas atsiskyrėliška šalis suintensyvino savo bandymus.

Tokios pratybos jau kuris laikas provokuoja Šiaurės Korėją, laikančią jas invazijos repeticijomis.

„Atrodo, kad anksčiau šį mėnesį masiškai laidžiusi raketas Šiaurės Korėja pasiekė pakankamai savo politinių ir diplomatinių tikslų“, – AFP sakė Šiaurės Korėjos reikalų ekspertas Ahn Chan-ilas.

„Atrodo, kad ji ieško, kur dislokuoti strateginius karinius dalinius, kad galėtų sumontuoti taktinius branduolinius ginklus kitam branduoliniam bandymui“, – užbaigė jis.

Seulas ir Vašingtonas jau kelis mėnesius žarsto perspėjimus, kad Kim Jong Uno valdoma valstybė yra pasirengusi bet kuriuo metu įvykdyti dar vieną branduolinį bandymą, kuris būtų jau septintasis šalies istorijoje.

Tačiau analitikai suabejojo spėliojimo, kada tai įvyks, nauda.

„Tikrai nesižaviu bandymu nuspėti, kada #Šiaurės Korėja atliks kitą branduolinį bandymą“, – „Twitter“ tinkle rašė Šiaurės Korėjos reikalų specialistė Jenny Town.

„Kaip tai tęsiasi jau tiek daug mėnesių? Realybė yra tokia, kad #KLDR turi atlikti papildomus bandymus, kad pasiektų užsibrėžtus tikslus. Ne vieną, o kelis“, – teigė ji, paminėdama oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo santrumpą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.