Kosovas ir Serbija susitarė mažinti įtampą dėl automobilių valstybinių numerių

Kosovas ir Serbija trečiadienį susitarė dėl veiksmų, turinčių sušvelninti užsitęsusį ginčą dėl automobilių valstybinių numerių, sakė Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Kosovas ir Serbija trečiadienį susitarė dėl veiksmų, turinčių sušvelninti užsitęsusį ginčą dėl automobilių valstybinių numerių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kosovas ir Serbija trečiadienį susitarė dėl veiksmų, turinčių sušvelninti užsitęsusį ginčą dėl automobilių valstybinių numerių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2022, 11:05 AM

„Labai malonu pranešti, jog Kosovo ir Serbijos vyriausieji derybininkai, tarpininkaujant ES, susitarė dėl priemonių, kad būtų išvengta tolesnės eskalacijos“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“

Dabar Serbija ir Kosovas, kuris 2008 metais pasiskelbė nepriklausomas nuo Serbijos, daugiausia dėmesio skirs ES pasiūlymui, kaip normalizuoti jų santykius, sakė J. Borrellis.

Naujausias ginčas kilo po to, kai Kosovas pareiškė, kad jo teritorijoje gyvenantys etniniai serbai bus baudžiami, jei nekeis Serbijos išduotų transporto priemonių valstybinių numerių ženklų į Prištinos išduodamus registracijos numerius.

Nepaisant to, kad įsakymas sukėlė aršius etninių serbų protestus, Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti atkakliai tvirtino, kad planas bus vykdomas, tačiau antradienį, spaudžiamas sąjungininko Vašingtono, paskelbė, kad jį atideda dviem dienoms.

Pirmadienį Briuselyje priėmęs R. Kurti ir Serbijos prezidentą Aleksandarą Vučičių deryboms dėl šio klausimo, J. Borrellis sakė, kad A. Vučičius buvo pasirengęs sutikti su kompromisu, o R. Kurti – ne.

Trečiadienį J. Borrellis tviteryje teigė, kad pagal abiejų šalių pasiektą susitarimą Serbija nebeišduos valstybinių numerio ženklų su Kosovo miestus žyminčiais ženklais, o Kosovas „nutrauks tolesnius veiksmus, susijusius su transporto priemonių perregistravimu“.

„Artimiausiomis dienomis pakviesiu šalis aptarti kitų žingsnių“, – pridūrė jis.

Belgradas nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės, ir ši įtampa lemia daugelį veiksmų ir ginčų Kosovo dalyse, kur gyvena etniniai serbai.

Šį mėnesį ginčas dėl automobilių numerių dar labiau komplikavosi, kai etniniai serbai masiškai pasitraukė iš valstybinių institucijų.

Ginčas sukėlė nerimą ES, kuri tarpininkauja derybose dėl santykių normalizavimo ir nori, kad abi šalys susilaikytų nuo provokuojančių veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.