Įtampa Balkanuose auga: Serbija svarsto galimybę siųsti karius į Kosovą

Serbijos ministras pirmininkas penktadienį pareiškė, kad šalies vadovybė yra arti to, kad pareikalautų dislokuoti savo saugumo pajėgas Kosove, teigdamas, kad ten esančių serbų mažumos gyvybėms gresia pavojus. Belgrado karių sugrįžimas į buvusią Serbijos provinciją gali smarkiai padidinti įtampą Balkanuose.

 Kosovo pareigūnai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kosovo pareigūnai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2022, 1:48 PM

Serbų pareigūnai teigia, kad pagal Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria 1999 metais buvo oficialiai nutrauktas kruvinas šalies susidorojimas su Kosovo albanų daugumos separatistais, į Kosovą gali grįžti apie 1 000 serbų karių. NATO bombardavo Serbiją, kad užbaigtų karą ir išstumtų jos karius iš Kosovo, kuris 2008 metais paskelbė nepriklausomybę.

NATO vadovaujami taikdariai, nuo karo dirbantys Kosove, turėtų duoti leidimą serbų kariams vykti į Kosovą, o tai mažai tikėtina, nes tai de facto reikštų, kad serbų gyvenamų Kosovo šiaurinių regionų saugumas būtų perduotas serbų pajėgoms.

Serbijos ministrė pirmininkė Ana Brnabič apkaltino maždaug 4 000 taikdarių, vadinamų Tarptautinės saugumo pajėgomis (KFOR), nesugebėjimu apsaugoti serbų nuo tariamo Kosovo saugumo pajėgų persekiojimo ir pareiškė, kad į Kosovą turėtų grįžti 1 000 serbų karininkų.

Ji apkaltino Kosovo ministrą pirmininką Albiną Kurti, kad jis privedė regioną prie dar vieno karo ribos.

„Esame arti to, kad prašysime grąžinti mūsų pajėgas į Kosovą pagal 1244-ąją rezoliuciją, nes KFOR neatlieka savo darbo, – sakė A. Brnabič. – Serbai nesijaučia saugūs, jiems gresia fizinis pavojus ir pavojus gyvybei, įskaitant vaikus darželiuose.“

Kosovo prezidentė Vjosa Osmani, atsakydama į šiuos pareiškimus, pareiškė, kad „joks serbų kareivis ar policijos pareigūnas daugiau nekels kojos į Kosovo žemę“.

„Atviras grasinimas policija ir karine agresija iš Serbijos liudija, kad šioje valstybėje tęsiama hegemoninė politika, – socialiniuose tinkluose teigė V. Osmani. – Tai turėtų būti aiškiai paneigta ir tam turėtų pasipriešinti visas demokratinis pasaulis.“

Europos Sąjungos misija, kuriai pavesta remti Kosovo teisinės valstybės institucijas, pranešė, kad 134 lenkų, italų ir lietuvių policijos pareigūnai iš dalies pakeitė prieš mėnesį atsistatydinusius 576 serbų policijos pareigūnus.

ES teisinės valstybės misija Kosove (EULEX) naujienų agentūrai AP pranešė, kad glaudžiai bendradarbiaudama su Kosovo policija ir NATO/KFOR „visose šiaurinėse savivaldybėse“ sustiprino žvalgybinį patruliavimą, taip pat ir pėsčiomis.

Tačiau ji teigė, kad negali pakeisti Kosovo policijos.

„Raginame visas šalis imtis atsakingų veiksmų ir politikos bei mažinti įtampą. Tai visų pirma naudinga vietos gyventojams, kurių saugumui ir apsaugai dėl dabartinės padėties kyla pavojus“, – sakė EULEX.

Nuo tada, kai Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, jame tvyro didelė įtampa, nepaisant ES ir Jungtinių Valstijų pareigūnų bandymų ją sumažinti. Serbija, remiama savo sąjungininkių Rusijos ir Kinijos, atsisakė pripažinti Kosovo valstybingumą.

Reikalavimas dislokuoti serbų karius buvo pareikštas kitą dieną po to, kai nežinomi ginkluoti asmenys nežymiai sužeidė Kosovo teisėsaugos pareigūną. Kosovo policijos pajėgos neseniai buvo sustiprintos serbų dominuojamose Šiaurės Kosovo teritorijose, kur gruodžio 28 dieną vyks pirmalaikiai rinkimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.