Stambulo meras nuteistas už valstybės pareigūnų „įžeidimą“

Turkijos teismas trečiadienį nuteisė populiarų Stambulo merą opozicijos atstovą Ekremą Imamoglu dvejiems metams ir septyniems mėnesiams kalėjimo už valstybės pareigūnų „įžeidimą“, todėl jis faktiškai negalės dalyvauti politikoje.

Turkijos teismas trečiadienį nuteisė populiarų Stambulo merą opozicijos atstovą Ekremą Imamoglu dvejiems metams ir septyniems mėnesiams kalėjimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turkijos teismas trečiadienį nuteisė populiarų Stambulo merą opozicijos atstovą Ekremą Imamoglu dvejiems metams ir septyniems mėnesiams kalėjimo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-14 17:54

Teismas pripažino Respublikonų liaudies partijos (CHP) atstovą E. Imamoglu kaltu ir skyrė jam draudimą vykdyti politinę veiklą, dėl kurio jis galiausiai gali būti pašalintas iš pareigų.

Beveik neabejotina, kad E. Imamoglu apskųs sprendimą, todėl jis galės toliau eiti mero pareigas, tačiau negalės dalyvauti kitais metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Turkijoje už grotų retai patenka asmenys, nuteisti trumpesnei nei ketverių metų laisvės atėmimo bausmei.

Tačiau apkaltinamasis nuosprendis diskvalifikuoja E. Imamoglu iš politikos visam bausmės laikotarpiui.

E. Imamoglu toliau eis Stambulo mero pareigas, kol jo apeliacija bus nagrinėjama teismuose.

„Tai apgailėtinas požiūris į demokratiją ir teisinę valstybę“, – naujienų agentūrai AFP sakė E. Imamoglu advokatas Kemalis Polatas.

Daugelis stebėtojų E. Imamoglu teismo procesą laikė šalies teismų nepriklausomumo barometru. Jis vyko likus keliems mėnesiams iki visuotinių rinkimų, kuriuose prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sieks pratęsti savo jau du dešimtmečius trunkantį valdymą.

52 metų Stambulo meras yra ryškiausias turkų opozicijos veikėjas tarptautinėje arenoje tarp politikų, kurie galėtų rinkimuose mesti iššūkį R. T. Erdoganui.

Tačiau teismas nubaudė E. Imamoglu už neatsargią pastabą apie R. T. Erdogano valdančiąją partiją, kurią politikas išsakė po įtemptos rinkimų kovos.

Mero biuras anksčiau šiais metais kaltino valdančiąją Teisingumo ir plėtros partiją (AKP) bandymu „pašalinti jį iš būsimų rinkimų“, o pats E. Imamoglu sakė, kad „šis teismo procesas apskritai neturėtų vykti“.

2019 metų kovą iš E. Imamoglu buvo atimta nedidele balsų persvara iškovota pergalė prieš valdančiosios partijos kandidatą, kai R. T. Erdoganas, kuris savo politinę karjerą pradėjo būdamas Stambulo meru ir laiko šį miestą savo antraisiais namais, atsisakė pripažinti rezultatus.

Rinkimų pareigūnai pranešė aptikę šimtus tūkstančių „įtartinų balsų“, kai E. Imamoglu jau buvo prisaikdintas meru.

Jų sprendimas birželį surengti pakartotinius rinkimus sulaukė visuotinio pasmerkimo ir padidino paramą E. Imamoglu, kurio šalininkais tapo nemažai buvusių valdančiosios partijos rinkėjų.

Pakartotinius rinkimus E. Imamoglu laimėjo daugiau nei 800 tūkst. balsų persvara.

2019 metų lapkritį E. Imamoglu, paprastai vengiantis aštrios retorikos, išliejo kartėlį dėl AKP.

„Tie, kas atšaukė kovo 31-osios rinkimus, yra idiotai“, – tąsyk sakė jis žurnalistams.

R. T. Erdogano valdančioji partija dėl šios pastabos padavė merą į teismą už valstybės pareigūnų „įžeidimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.