Tuniso opozicijos aljansas ragina prezidentą atsistatydinti

Tuniso pagrindinio opozicijos aljanso lyderis sekmadienį paragino prezidentą Kaisą Saiedą „nedelsiant pasitraukti“ po masinio rinkėjų susilaikymo per įstatymų leidžiamosios valdžios rinkimus.

Tuniso prezidentas Kaisas Saiedas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Tuniso prezidentas Kaisas Saiedas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 12:57 PM

Susilaikusiųjų šeštadienį buvo daugiau nei 91 proc., o tai „rodo, kad labai, labai nedaug tunisiečių palaiko Kaiso Saiedo požiūrį“ ir kad „liaudis labai nepritaria procesui“, kuris prasidėjo 2021 metų liepą, K. Saiedui perėmus vykdomąją valdžią, kai jis įšaldė parlamentą ir atleido Tuniso ministrą pirmininką, interviu telefonu naujienų agentūrai AFP sakė Nacionalinio išsigelbėjimo fronto vadovas Ahmedas Nejibas Chebbi.

Tuniso piliečiai šeštadienį rinko naują parlamentą, nors rinkimus, be pragyvenimo išlaidų krizės ir nuogąstavimų dėl demokratijos nykimo, gerokai aptemdė menkas rinkėjų aktyvumas.

Opozicinės partijos, įskaitant Nacionalinio išsigelbėjimo fronto koaliciją, kuriai priklauso ir populiari partija „Ennahdha“, boikotavo rinkimus, kuriuos pavadino prezidento K. Saiedo „pastangų konsoliduoti valdžią dalimi“. Dėl tokio boikoto naujasis parlamentas greičiausiai bus visiškai pavaldus prezidentui, kurį kritikai kaltina sukant į autoritarizmą.

Liepą šalyje buvo surengtas referendumas, kuriame buvo patvirtinta nauja konstitucija, prezidentui suteikianti praktiškai neribotus įgaliojimus. K. Saiedas, kuris inicijavo naujos konstitucijos projektą ir pats parašė tekstą, rugsėjį pasinaudojo įgytais įgaliojimais ir pakeitė rinkimų įstatymą, siekdamas sumenkinti politinių partijų vaidmenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.