Teroras Ispanijos bažnyčiose: per išpuolį mačete žuvo vienas žmogus

Pietų Ispanijoje vėlai trečiadienį mačete ginkluotam vyrui įsiveržus į dvi bažnyčias žuvo patarnautojas ir buvo sunkiai sužeistas kunigas, pranešė vyriausybė.

Alchesiraso miesto gyventojai renkasi tylos minute pagerbti trečiadienį mečete nužudyto bažnyčios zakristijono. <br>AP/Scanpix nuotr.
Alchesiraso miesto gyventojai renkasi tylos minute pagerbti trečiadienį mečete nužudyto bažnyčios zakristijono. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2023, 2:04 PM, atnaujinta Jan 26, 2023, 2:05 PM

Prokurorai nedelsdami pradėjo teroro tyrimą dėl išpuolio, įvykdyto Ispanijos pietiniame Andalūzijos regione esančiame Alchesiraso uostamiestyje.

„Šį vakarą šiek tiek po 19 val. (20 val. Lietuvos laiku) į Alchesiraso San Isidro bažnyčią įėjo mačete ginkluotas vyras, kuris užpuolė kunigą ir sunkiai jį sužeidė“, – sakoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

„Vėliau jis užėjo į La Palmos Dievo Motinos bažnyčią, kurioje, padaręs žalos, užpuolė bažnyčios patarnautoją. Patarnautojui pavyko pasišalinti iš bažnyčios, tačiau užpuolikas jį pasivijo lauke ir mirtinai sužalojo, – teigiama pranešime, kuriame nurodoma, kad jis mirė vietoje. – Po kelių akimirkų (užpuolikas) buvo nuginkluotas, sulaikytas ir šiuo metu yra policijos areštinėje.“

Abi bažnyčios yra už kelių šimtų metrų viena nuo kitos ir stovi netoli uosto.

Iš pradžių policija teigė, kad buvo sužeisti keli žmonės, bet vėliau patikslino, kad sužeistas tik kunigas, o gelbėjimo tarnybos patvirtino, kad jis buvo sužeistas į kaklą.

Alchesiraso meras nurodė, kad žuvo Diego Valencia, o kunigą įvardijo kaip Antonio Rodriguezą.

Vietos kongregacija socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad 74 metų A. Rodriguezas užpuolimo metu San Isidro bažnyčioje šventė Eucharistiją ir apibūdino jo būklę kaip „sunkią, bet stabilią“.

Užpuolikas šaukė, mėtė ikonas

Policijos šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad užpuolikas vilkėjo ilgą apsiaustą ir, vykdydamas išpuolį, „kažką šaukė“.

Liudininkai La Palmos Dievo Motinos bažnyčioje vietos žiniasklaidai pasakojo, kad apie 19 val. 30 min. vietos (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku, baigiantis Eucharistijos pamaldoms, į pastatą įbėgo vyras. Anot jų, jis šaukė ir pradėjo mėtyti ant grindų ikonas, kryžius ir žvakes.

Prokurorai pradėjo tyrimą dėl terorizmo, kuriam vadovauja su terorizmu susijusias bylas nagrinėjančio Ispanijos aukščiausios instancijos baudžiamojo teismo teisėjas.

Policija nenustatė įtariamojo tapatybės, tačiau paviešino vaizdo įrašą, kuriame jis matyti iš nugaros; jame jis vilki juodos, baltos ir pilkos spalvų megztinį su gobtuvu ir juodas kelnes, o jį, surakintą antrankiais, išveda du policijos pareigūnai.

Alchesiraso merija pranešė, kad ketvirtadienį bus paskelbta oficiali gedulo diena, kai vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo. Vidurdienį bus surengta demonstracija, kuria bus išreikštas pasipiktinimas dėl kraujo praliejimo.

Šį išpuolį greitai pasmerkė įvairių politinių pažiūrų atstovai.

„Reiškiu gilią užuojautą per šį siaubingą išpuolį žuvusio patarnautojo šeimai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras pirmininkas Pedro Sanchezas ir palinkėjo sužeistajam greitai pasveikti.

Opozicijos lyderis, konservatyviosios Liaudies partijos narys Alberto Nunezas Feijoo sakė, kad šis incidentas jį sukrėtė.

Policija nekomentavo galimų užpuoliko motyvų, politinės ir religinės priklausomybės.

Tačiau incidentą pasmerkė vietos musulmonų bendruomenė, kuri pareiškė, kad smerkia „brutalų ir žiaurų išpuolį Alchesiraso mieste“ ir apgailestauja dėl patarnautojo mirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.