Azerbaidžano ambasada Irane po kruvino išpuolio laikinai stabdo veiklą

Azerbaidžanas pirmadienį pranešė, kad stabdo savo ambasados Irane veiklą, praėjus kelioms dienoms po to, kai šaulys įsiveržė į pastatą, nužudydamas vieną sargybinį ir sužeisdamas dar du asmenis.

 Azerbaidžano ambasada Irane.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Azerbaidžano ambasada Irane.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 7:50 PM, atnaujinta Mar 13, 2023, 3:39 PM

Iranas teigė, kad penktadienį įvykdytą išpuolį lėmė asmeninės priežastys, tačiau Baku jį pavadino teroro aktu.

„Azerbaidžano ambasados Irane veikla laikinai sustabdyta po to, kai iš Irano buvo evakuoti ambasados darbuotojai ir jų šeimos nariai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Azerbaidžano užsienio reikalų ministerijos atstovas Ayxanas Hacizada.

„Tai nereiškia, kad diplomatiniai ryšiai nutrūko“, – teigė jis ir pridūrė, kad Baku generalinis konsulatas Irano Tebrizo mieste veikia.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas šeštadienį paskambinęs Irano kolegai Ebrahimui Raisi išreiškė viltį, kad „šis žiaurus teroro aktas bus kruopščiai ištirtas“.

Teherano policija pranešė, kad suimtas užpuolikas buvo iranietis, vedęs azerbaidžanietę.

Jungtinės Valstijos pasmerkė „nepriimtiną smurtą“ ir paragino skubiai atlikti tyrimą. Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Maskva yra sukrėsta šio išpuolio.

Irane gyvena milijonai tiurkiškai kalbančių etninių azerbaidžaniečių, ir Iranas jau seniai kaltina Azerbaidžaną savo teritorijoje kurstant separatistines nuotaikas.

Šių dviejų šalių santykiai tradiciškai buvo blogi, nes buvusi Sovietų Sąjungos respublika yra artima Irano istorinės varžovės Turkijos sąjungininkė.

Teheranas taip pat baiminasi, kad Azerbaidžano teritorija gali būti panaudota Izraelio, kuris yra svarbus ginklų tiekėjas Baku, galimam puolimui prieš Iraną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.