JAV teigia, kad Rusija nesilaiko paskutinės likusios branduolinių ginklų kontrolės sutarties

JAV antradienį pareiškė, kad Rusija nesilaiko naujosios START sutarties – paskutinės likusios dviejų pagrindinių pasaulio branduolinių galybių ginkluotės kontrolės sutarties, augant įtampai dėl karo Ukrainoje.

Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-31 21:24

Atsakydamas į Kongreso prašymą, Valstybės departamentas apkaltino Rusiją sustabdžius patikrinimus ir atšaukus derybas, tačiau nekaltino savo Šaltojo karo laikų varžovės branduolinių galvučių skaičiaus didinimu viršijant sutartas ribas.

„Rusija nesilaiko savo įsipareigojimo pagal naująją START sutartį sudaryti palankias sąlygas inspekcinei veiklai savo teritorijoje“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai, teigdamas, kad Maskvos elgesys „kelia grėsmę JAV ir Rusijos branduolinės ginkluotės kontrolės įgyvendinimui“.

„Rusijos inspektoriams niekas nedraudžia vykti į Jungtines Valstijas ir atlikti patikrinimus“, – pridūrė jis.

Rugpjūčio pradžioje Maskva paskelbė, kad pagal naująją START sutartį sustabdo JAV vykdomus jos karinių objektų patikrinimus. Ji teigė, kad taip reaguoja į Amerikos trukdymą Rusijai atlikti patikrinimus, o Vašingtonas šį kaltinimą neigė.

Diplomatija tarp abiejų valstybių per pastaruosius metus sumažėjo iki minimumo, nes JAV siekia ekonomiškai nubausti Rusiją ir apginkluoti Ukrainą milijardų dolerių vertės ginklais, kad ši atremtų Maskvos invaziją.

Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas kone atvirai skelbė grasinimus panaudoti Ukrainoje branduolinius ginklus, atgaivindamas Šaltojo karo laikų baimę dėl apokaliptinio karo.

Rusija neribotam laikui atidėjo derybas pagal naująją START sutartį, turėjusias prasidėti lapkričio 29 dieną Kaire, kaltindama JAV „toksiškumu ir priešiškumu“.

Naujoji START sutartis, kurią tuometinis prezidentas Barackas Obama pasirašė 2010 metais, kai santykiai buvo šiltesni, įpareigojo Rusiją ir JAV turėti ne daugiau kaip po 1 550 dislokuotų strateginių branduolinių kovinių galvučių, t. y. beveik 30 proc. mažiau nei ankstesnė 2002 metais nustatyta riba.

Taip pat apribotas paleidimo įrenginių ir sunkiųjų bombonešių skaičius iki 800, kurių vis tiek visiškai pakanka Žemei sunaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.