Čekijos prezidentui P. Pavelui paskirta rekordinė baudą už rinkimų kampanijos finansavimo klaidas

Čekijos Politinių partijų ir politinių judėjimų priežiūros tarnyba paskyrė šalies prezidentui Petrui Pavelui 60 tūkst. kronų (apie 2,5 tūkst. eurų) baudą – tai griežčiausia iki šiol fiziniam asmeniui skirta tarnybos sankcija. Jis buvo nubaustas už neskaidrius duomenis apie asmenis, parėmusius jį per prezidento rinkimų kampaniją, praneša ČTK.

Čekijos prezidentas Petras Pavelas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Čekijos prezidentas Petras Pavelas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-17 12:02

Šią informaciją žurnalistams patvirtino priežiūros institucijos vadovybės narys Janas Outlý. Pasak jo, P. Pavelo rėmėjų sąraše dažnai nenurodoma jų gyvenamoji vietą ir gimimo data.

Savo ruožtu prezidentas pareiškė, kad reikia kalbėti ne apie neskaidrumą, o apie trūkstamus duomenis. Anot P. Pavelo, jei rėmėjas pats šių duomenų nepateikia, nėra galimybės jų gauti.

J. Outlý teigimu, rėmėjų sąraše turėtų būti nurodyti asmens vardas, pavardė, gimimo data ir gyvenamoji vieta. Tačiau, pasak jo, P. Pavelo rėmėjų „lentelė“ šiuo požiūriu yra beveik tuščia. Kokią sumą paaukojo rėmėjai, kurių duomenų trūksta, kol kas nežinoma. Tai paaiškės tik paskelbus rinkimų kampanijos finansavimo ataskaitą. Ji turi būti pateikta iki gegužės 2 d.

Ankstesnė didžiausia priežiūros institucijos fiziniam asmeniui skirta bauda sudarė 40 tūkst. kronų.

P. Pavelui bauda buvo paskirta prieš jam pradedant eiti prezidento pareigas, todėl valstybės vadovo imunitetu jis dar negalėjo naudotis. Pranešama, kad pirmadienį, kovo 13-ąją, P. Pavelas išsiuntė Politinių partijų ir politinių judėjimų priežiūros tarnybai 60 tūkst. kronų.

Šių metų sausį surengtus Čekijos prezidento rinkimus laimėjo P. Pavelas. Jis surinko 58,32 proc. balsų, jo oponentas Andrejus Babišas – 41,67 proc. P. Pavelą parėmė per 3,3 mln. žmonių, A. Babišą – 2,4 mln. Dimisijos generolas prezidento poste pakeitė Milošą Zemaną, ėjusį šias pareigas 10 metų.

P. Pavelas buvo prisaikdintas penkerių metų kadencijai kovo 9 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.