„Novaja Gazeta“ šaltiniai: R. Kadyrovo sveikata smarkiai pablogėjo

Nuo praeitų metų liepos Čečėnijos politinio veikėjo sveikata pastebimai pablogėjo, rašo „Novaja Gazeta“, remdamasi savo šaltiniais. Anot jų, liga gydymui nepasiduoda ir gali baigtis vidaus organų nepakankamumu.

R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2023, 6:54 PM, atnaujinta Mar 31, 2023, 6:57 PM

Spekuliacijos apie R. Kadyrovo sveikatą socialiniuose tinkluose pradėjo sklisti dar praėjusių metų pabaigoje. Apie prastą Čečėnijos Respublikos vadovo sveikatą ir jo priklausomybę nuo narkotikų vasario pradžioje prabilo buvęs Ičkerijos ministro pirmininko pavaduotojas Achmedas Zakajevas, gyvenantis tremtyje.

Kovą Vokietijos bulvarinis dienraštis „Bild“, remdamasis tuo pačiu A.Zakajevu, rašė apie Čečėnijos vadovo bėdas dėl inkstų, neva, tai įrodo jo ištinęs veidas.

Portalo svetainėje taip pat užsiminta, jog į Grozną iš Abu Dabio atvyko garsus nefrologas Jasinas Ibrahimas M. El Šahatas. Apie R.Kadyrovo sveikatos problemas rašė ir opozicinis čečėnų „Telegram“ kanalas NIYSO. Judėjimo 1ADAT įkūrėjas Ibrahimas Jangulbajevas tikino, kad susirgimas „ne itin sunkus“.

Pasak „Novaja Gazeta“ šaltinių, prastą sveikatą parodo sumažėjęs R.Kadyrovo pasirodymas viešumoje bei aktyvus politiko sūnų įsitraukimas į viešąjį gyvenimą.

Vasario 21 d. Ramzanas nepasirodė V. Putino federaliniame kreipimesi Maskvoje, o kovo 3 d. Vladimiras Putinas netikėtai susitiko su Čečėnijos lyderio vyriausiuoju sūnumi 17 metų Achmatu. Jį lydėjo ne pats R.Kadyrovas, o prezidento patarėjas klimato kaitos klausimais Ruslanas Edelgerijevas.

Prieš kelerius metus „Novaja Gazeta“ šaltiniai R.Kadyrovo aplinkoje pradėjo kalbėti apie ligą, kuri buvo sunkiai gydoma, o 30 proc. atvejų baigdavosi mirtimi. Kelerius metus Čečėnijos lyderio sveikatos būklė nekėlė jokio akivaizdaus susirūpinimo, nors jis tai priaugdavo svorio, tai lygiai taip pat greitai jo netekdavo.

Pasak „Novaja Gazeta“, du kartus per metus R.Kadyrovas, kaip įprasta Rusijos aukštesnės klasės pareigūnui, atostogų metu reguliariai tikrinosi sveikatą Maskvoje, V.Putino administracijos centrinėje klinikinėje ligoninėje. Kartais jo atostogos užsitęsdavo 40 dienų, o kartais darbo susitikimuose jį buvo galima pamatyti su į ranką įvestu intraveninių infuzijų kateteriu.

Tačiau nuo praėjusių metų birželio, kaip teigia „Novaja Gazeta“ šaltiniai, esą įvyko esminių pokyčių. Žurnalistai rašo, kad liga, kuria, kaip įtariama, serga R. Kadyrovas, sukelia didelio skausmo priepuolius, o dusulys rodo sudėtingą plaučių situaciją (paveikti ir inkstai). Nepadeda net stiprūs skausmą malšinantys vaistai, kurie paprastai skiriami sergantiems vėžiu.

Akivaizdžiai siekiant padidinti jaunesniųjų Kadyrovų matomumą federaliniu lygmeniu, buvo surengta jų karinė kelionė į karo zoną Ukrainoje. Anot „Novaja Gazeta“, vienintelis protingas paaiškinimas, kodėl R.Kadyrovas įtraukė savo vaikus į politiką, yra jų apsauga, jei pačiam R.Kadyrovui susiklostytų blogiausia situacija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.