Mįslinga Rusijos grupuotė prisiėmė atsakomybę už išpuolį Sankt Peterburge: „Rusija bus laisva!“

Vadinamoji Nacionalinė respublikos armija (NRA) prisiėmė atsakomybę už sekmadienio sprogimą, per kurį Sankt Peterburgo centre vykusiame prokariniame renginyje žuvo įtakingas Rusijos propagandistas Vladlenas Tatarskis.

Disidentas, buvęs Rusijos įstatymų leidėjas ir pareigūnas Ilja Ponomarevas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Disidentas, buvęs Rusijos įstatymų leidėjas ir pareigūnas Ilja Ponomarevas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
V.Tatarskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Tatarskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaizdai prieš sprogimą Sankt Peterburge.<br>lrytas.lt koliažas.
Vaizdai prieš sprogimą Sankt Peterburge.<br>lrytas.lt koliažas.
V.Tatarskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Tatarskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 6, 2023, 9:59 AM, atnaujinta Apr 6, 2023, 10:02 AM

Disidentas, buvęs Rusijos įstatymų leidėjas ir pareigūnas Ilja Ponomarevas tvirtina esąs tarptautinis NRA atstovas spaudai. Antradienį I. Ponomarevas savo „Telegram“ kanale paskelbė, jo teigimu, NRA Sankt Peterburgo frakcijos pareiškimą, kuriame prisiėmė atsakomybę už „gerai žinomo karo kurstytojo ir karo propagandisto“ nužudymą.

NRA – slapta organizacija, kurios egzistavimu abejoja kai kurie ekspertai stebėtojai – taip pat teigė, kad ji yra atsakinga už automobilio sprogdinimą, per kurį 2022 m. žuvo Darja Dugina. Grupuotė teigia siekianti sunaikinti prezidento Vladimiro Putino režimą.

„Šią akciją parengėme ir įvykdėme savarankiškai, nesame susiję ir negavome pagalbos iš jokių užsienio struktūrų, jau nekalbant apie specialiąsias tarnybas“, – rašoma NRA pareiškime.

„Ši akcija buvo įvykdyta klube, priklausančiame vienam garsiausių Rusijos gangsterių ir nusikaltėlių Jevgenijui Prigožinui, – sakoma pareiškime. – Dėl šios akcijos klubas nutrauks savo veiklą. Esame tuo patenkinti.

Mūsų įvykdyta akcija nebuvo nukreipta prieš civilius gyventojus, o visi nukentėjusieji yra tarp aktyvių karo rėmėjų, pateisinančių V. Putino režimo karo nusikaltimus Ukrainoje.“

26 metų Darja Trepova buvo suimta ir apkaltinta išpuolio įvykdymu. D. Trepova buvo nufilmuota Sankt Peterburge vykusiame renginyje, kai įteikė A. Tatarskiui savo biustą, kuris, kaip pranešama, buvo pripildytas sprogmenų ir vėliau susprogdintas.

Rusijos tyrėjai teigė turintys įrodymų, kad su išpuoliu yra susijusi Ukrainos žvalgyba ir įkalinto kovos su korupcija kampanijos dalyvio Aleksejaus Navalno politinis tinklas.

Aleksejus Baranovskis, I. Ponomarevo pavaduotojas Kijevo politiniame centre, atstovaujančiame Rusijos opozicijai V. Putino režimui, sakė „Newsweek“: „Mes nežinome, kas yra Darja Trepova, kontaktas buvo užmegztas ne su ja.

Bet kuriuo atveju gerbiame D. Trepovą kaip opozicijos aktyvistę, kovotoją už moterų teises ir linkime jai greito išlaisvinimo.“

I. Ponomarevo paskelbtame NRA pareiškime teigiama, kad Rusijos saugumo pajėgos „kaltina ir sulaiko tuos, kuriuos gali pasiekti, nepriklausomai nuo jų dalyvavimo, kaip atsitiko Darjos Trepovos atveju“.

Pranešime D. Trepova apibūdinama kaip „didvyrė“ dėl savo ankstesnio prodemokratinio ir feministinio aktyvumo. Grupė ragino Rusijos žmogaus teisių aktyvistus padėti jai ir kitiems „nekaltiems žmonėms, patekusiems į V. Putino gvardiečių nagus“.

„Raginame Rusijos žmones sekti mūsų pavyzdžiu ir teikti visokeriopą pasipriešinimą nusikalstamam Rusijos režimui iki pat jo visiško sunaikinimo, – sakoma pareiškime. – Nusikaltėliai nesijaus saugūs Rusijos žemėje! Rusija bus laisva!“

Parengta pagal „Newsweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.