J. Bidenas oficialiai paskelbė dar kartą sieksiantis JAV prezidento posto

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį patvirtino, kad ketina kandidatuoti 2024 m. rinkimuose. Antradienį demokratas paskelbė vaizdo pranešimą, kaip ir lygiai prieš ketverius metus, kai pranešė apie savo kandidatavimą 2020 metų rinkimuose, kuriuose galiausiai nugalėjo Donaldą Trumpą.

JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Joe Bidenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 1:10 PM, atnaujinta Apr 25, 2023, 2:07 PM

„Sekite naujienas“, – pirmadienį Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė 80 metų J.Bidenas. Jo amžius yra rekordinis JAV prezidento rinkimų kampanijoje.

Ilgai lauktas J.Bideno pranešimas leidžia jam pradėti rinkti lėšas likus 18 mėnesių iki lapkritį vyksiančių visuotinių rinkimų.

46-asis JAV prezidentas J.Bidenas teigia, kad teisė į abortus, demokratijos gynimas, balsavimo teisės ir socialinės apsaugos tinklas bus vieni svarbiausių klausimų 2024 m. rinkimų biuletenyje. Jis sako, kad rinkėjams teks rinktis, ar palikti kitai kartai „daugiau laisvės, ar mažiau“ ir „daugiau teisių, ar mažiau“.

J.Bidenas rinkėjams priminė, kad kai kurios iš grėsmių, kurios kilo demokratijai jo kadencijos pradžioje, išlieka.

„Tai neturėtų būti raudonųjų ar mėlynųjų klausimas. Apsaugoti mūsų teises, užtikrinti, kad su visais šioje šalyje būtų elgiamasi vienodai ir kad kiekvienam būtų suteikta sąžininga galimybė pasiekti sėkmę, – sakė jis vaizdo įraše. – Tačiau visoje šalyje MAGA („Make America great again“) ekstremistai rikiuojasi į eilę, kad atimtų šias pamatines laisves“.

Dėl garbingo amžiaus jis bus nuolat ir griežtai stebimas. Antrosios kadencijos pabaigoje demokratų veteranui būtų 86 metai. Nors vasarį atlikto medicininio patikrinimo metu jis buvo pripažintas tinkamu eiti prezidento pareigas, daug kas mano, kad jis yra per senas.

J.Bidenas mėgsta į šiuos nuogąstavimus atsakyti žodžiais „stebėkit mane“, reiškiančiais, kad rinkėjai turėtų sutelkti dėmesį į jo politines pergales namuose ir suburtą beprecedentį Vakarų aljansą, padedantį Ukrainai gintis nuo Rusijos invazijos.

Jo patarėjai teigia, kad prezidentas yra pakankamai ištvermingas ir energingas, kad atlaikytų varginantį darbą ir kampaniją.

Jie tvirtina, kad bet kuris respublikonas, kuris išeis iš pirminių rinkimų – nesvarbu, ar tai būtų D.Trumpas, ar kas nors kitas, – greičiausiai bus perėmęs ar bent jau pritaręs „Make America great again“ (liet. padarykime Ameriką ir vėl didingą) judėjimui, kurį demokratai laiko kraštutiniu ir nepatraukliu eiliniams rinkėjams.

D.Trumpo keliamas pavojus taip pat yra vienas iš J.Bideną motyvuojančių aspektų vėl kandidatuoti. Šio mėnesio pradžioje D.Trumpas tapo pirmuoju buvusiu prezidentu, kaltinamu įvykdytu nusikaltimu.

Tačiau, J.Bideno vertinimu, jis taip pat tebėra egzistencinė grėsmė respublikai. Dabartinis prezidentas, jo patarėjų teigimu, netiki, kad kas nors kitas iš Demokratų partijos galėtų nugalėti D.Trumpą.

J.Bidenui paskelbus apie kandidatavimą 2024 m., Respublikonų partija pavadino jį „atitrūkiusiu nuo realybės“.

„J.Bidenas toks atitrūkęs nuo tikrovės, kad sukūręs krizę po krizės mano, jog nusipelno dar ketverių metų“, – sakoma Respublikonų nacionalinio komiteto pranešime.

„Jei rinkėjai leis J.Bidenui „baigti darbą“, infliacija ir toliau sparčiai kils, nusikalstamumo lygis augs, daugiau fentanilio pateks per mūsų atviras sienas, vaikai ir toliau bus palikti, amerikiečių šeimos gyvens dar blogiau“, – sakoma pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.