Britų imperijos pirmųjų tautų lyderiai reikalauja – Karolis III turi atsiprašyti už kolonializmą

Kelių buvusių britų kolonijų pirmųjų tautų lyderiai ketvirtadienį paragino karalių Karolį III nedelsiant atsiprašyti už „šimtmečius trukusį rasizmą“ ir „genocido palikimą“, kurį vykdė karalystė.

Jungtinės Karalystės karalius Karolis III.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės karalius Karolis III.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-04 09:35

Griežtai suformuluotame laiške, kuris gali apkartinti pasiruošimą šį savaitgalį vyksiančiai karūnacijai, čiabuvių atstovai iš 12 Sandraugos valstybių taip pat paragino sumokėti finansinę kompensaciją ir grąžinti pavogtas kultūros vertybes.

Laišką pasirašė lyderiai iš Australijos, kur vietiniai gyventojai buvo britų kolonizatorių žudomi ir išvaromi iš savo žemių, taip pat iš kelių Karibų jūros regiono tautų, kurių žmonės kadaise buvo grobiami ir parduodami į vergiją.

Grupė teigė, kad susivienijo norėdama padėti savo žmonėms „atsigauti po šimtmečius trukusio rasizmo, priespaudos, kolonializmo ir vergovės“.

Karolis III pastaraisiais metais stiprino pastangas užmegzti ryšius su čiabuvių lyderiais, nes monarchija susiduria su priekaištais dėl savo sąsajų su vergų prekyba ir britų imperijos smurto palikimu.

Nors Karolis III pritarė, kad karūna turi „pripažinti skriaudas, kurios nulėmė mūsų praeitį“, laiške jis prašomas žengti dar toliau ir pateikti oficialų karališką atsiprašymą.

Buvusi olimpietė Nova Peris, pirmoji aborigenų kilmės moteris, išrinkta į Australijos federalinį parlamentą, buvo viena iš laišką pasirašiusių lyderių.

Atkakliai kritikavusi Australijos ryšius su karališkąja šeima, N. Peris teigė, kad atėjo laikas „pripažinti siaubingą ir ilgalaikį kolonizacijos poveikį“ ir „genocido palikimą“, kurį jaučia daugelis čiabuvių gyventojų.

„Mums gyvybiškai svarbu karūnavimo savaitę diskutuoti ir pasakoti žmonėms tiesą apie kolonizaciją, – sakė ji. – Pokalbiai prasideda nuo įsiklausymo“.

Laiške teigiama, kad Karolis turėtų pradėti diskusijas dėl kompensacijų pirmųjų tautų gyventojams, kurie stebėjo, kaip britų kolonizatoriai grobia jų turtus ir naikina jų kultūrą.

Žmogaus teisių ekspertė Hannah McGlade, Vakarų Australijos aborigenė, sakė, kad kompensacijos daugeliui tebėra pagrindinis kliuvinys.

„Vis dažniau matome čiabuvius, reikalaujančius, kad karališkoji šeima atlygintų žalą, – sakė ji AFP. – Jie iš tiesų turi istoriją, kurios dar neišsprendė. Genocidas vyko jų akivaizdoje“.

Laišką taip pat pasirašė Kanados, Naujosios Zelandijos ir Papua Naujosios Gvinėjos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.