JT Žmogaus teisių taryba reikalauja nutraukti smurtą Sudane

Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių taryba priėmė rezoliuciją, kurioje reikalaujama nutraukti smurtą Sudane ir kuri išplečia JT ekspertų vietoje mandatą dokumentuoti žmogaus teisių pažeidimus, tiesiogiai susijusius su dabartiniu konfliktu. JT žmogaus teisių komisaras Volkeris Türkas paragino tarptautinę bendruomenę daryti spaudimą konflikto šalims Sudane, kad būtų nutrauktas „tyčinis smurtas“.

Jungtinės tautos.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Jungtinės tautos.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2023, 9:38 PM

Iš 47 Žmogaus teisių tarybos narių už rezoliuciją balsavo 18, 15 buvo prieš, 14 susilaikė. Tarp balsavusiųjų už buvo Vokietija, Prancūzija ir JAV. Tuo tarpu prieš, be kitų, balsavo Kinija ir virtinė Afrikos šalių.

Skubus posėdis Ženevoje sušauktas Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos ir JAV prašymu. Sudano ambasadorius JT Hassanas Hamidas Hassanas pareiškė, kad jo šalis yra prieš neeilinį posėdį ir įvykius savo šalyje pavadino „vidaus reikalu“. Pasak Kinijos ambasadoriaus Chen Xu, tarptautinė bendruomenė turi gerbti Sudano „suverenumą“.

Vokietijos ambasadorė Ženevoje Katharina Stasch šį argumentą atmetė ir pabrėžė, kad „taika ir pagarba žmogaus teisėms eina išvien“.

Tuo tarpu balandžio viduryje prasidėję mūšiai Sudane tęsiasi. Susirėmimai kilo tarp kariuomenės vado Abdelo Fattaho al-Burhano dalinių ir buvusio jo pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo sukarintos grupuotės RSF. Iki šiol žuvo daugiau kaip 750 žmonių, šimtai tūkstančių buvo priversti palikti savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.