JAV diplomatijos veteranė, A. Blinkeno pavaduotoja išeina į pensiją

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman, tvarkiusi sudėtingus santykius su Kinija ir anksčiau vadovavusi sunkioms deryboms su Iranu bei Šiaurės Korėja, penktadienį pareiškė, kad, praėjus lygiai 30 metų po savo darbo Valstybės departamente pradžios, išeis į pensiją.

 JAV valstybės sekretorius Antony J. Blinkenas<br>T.Bauro nuotr.
 JAV valstybės sekretorius Antony J. Blinkenas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 10:06 PM

73 metų Demokratų partijos užsienio politikos veteranė sakė, kad atsistatydins birželio pabaigoje. Jos įpėdinis, kurį turės patvirtinti Senatas, kol kas nepaskelbtas.

„Kaip sekretoriaus pavaduotoja nepaprastai didžiuojuosi darbu, kurį nuveikėme spręsdami stulbinančią daugybę iššūkių – Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą, problemas Indijos ir Ramiojo vandenyno regione, COVID-19 – kartu suvienydami sąjungininkus ir partnerius, kad įgyvendintume mūsų bendrą šviesesnės ateities viziją“, – parašė ji tviteryje.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė pagarbą savo pavaduotojai, ypač už jos įsitraukimą į Azijos reikalus ir pastangas suvienyti sąjungininkus Ukrainai paremti.

W. Sherman keliavo į Kiniją po to, kai 2021 metais prezidento pareigas pradėjo eiti Joe Bidenas, ir dalyvavo įtemptose, tačiau ramiose derybose tarp visapusiškai konkuruojančių dviejų ekonomiškai galingiausių pasaulio valstybių.

Ji taip pat vyko ankstyvų vizitų į Turkiją ir Egiptą, ilgametes JAV sąjungininkes, nuo kurių J. Bidenas iš pradžių žadėjo laikytis atokiau dėl problemų žmogaus teisių srityje.

Derybų veteranė W. Sherman tarpininkavo sudarant branduolinius susitarimus su Šiaurės Korėja, vadovaujant prezidentui Billui Clintonui, ir su Iranu, kai poste buvo prezidentas Barackas Obama. Abu susitarimai žlugo valdant vėlesniems respublikonų prezidentams. W. Sherman savo memuaruose neįprastai asmeniškai pasakojo apie derybas su iraniečiais Vienoje, prisimindama, kaip paskutinę minutę jos kolegoms iškėlus naują ginčytiną klausimą, ji sunkiai sulaikė ašaras. Ji rašė, kad jos reakcija pribloškė iraniečius ir jie atsisakė savo prieštaravimų.

„Tuomet man viskas tapo aišku. Kai prie derybų stalo tiek darbe, tiek asmeniniame gyvenime atsineši tokias vertybes kaip nuoširdumas, atkaklumas ir atsidavimas, tampi nepaprastai galingas“, – rašė ji.

Gimusi žydų šeimoje Baltimorėje, W. Sherman pradėjo savo karjerą nuo socialinės darbuotojos darbo ir aktyviai dalyvavo Demokratų partijos politikoje. Prieš pradėdama diplomatės karjerą ji vadovavo organizacijai „Emily‘s List“, padedančiai rinkimuose laimėti moterims, kurios remia teisę į abortus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.