Portugalijos parlamentas pritarė aktyviai eutanazijai

Portugalijos parlamentas priėmė įstatymą dėl aktyvios eutanazijos legalizavimo. Jam pritarta 129 balsų dauguma, 81 parlamentarai buvo prieš. Tai jau penktas eutanazijos įstatymo projektas, kurį priėmė parlamentas. Tačiau pirmieji keturi žlugo arba dėl prezidento Marcelo Rebelo de Sousos veto, arba dėl Konstitucinio teismo prieštaravimų. Remiantis konstitucija, dabar prezidentas turės duoti savo sutikimą.

Eutanazija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Eutanazija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2023, 7:34 PM

Daugumoje Europos šalių už aktyvią eutanaziją yra baudžiama. 2021-aisiais Ispanija tapo ketvirtąja šalimi po Nyderlandų, Belgijos ir Liuksemburgo, įteisinusia eutanaziją.

Ministro pirmininko Antónijaus Costos kairioji vyriausybė prieš trejus metus pateikė parlamentui įstatymo projektą. Prieš aktyvios eutanazijos griežtai apibrėžtomis sąlygomis dekriminalizavimą tada, be kita ko, balsavo dauguma stipriausios opozicinės frakcijos – dešiniųjų socialdemokratų (PSD) – parlamentarų, taip pat dešiniosios populistinės partijos „Chega“ atstovai.

A. Costos socialistai (PS) keliskart pareiškė, jog svarbu kiekvienam „suteikti laisvę ir orumą“ pačiam nuspręsti, kaip jis norėtų mirti, jei patiria dideles kančias. Opozicija, be kita ko, reikalavo referendumo šiuo klausimu.

Vis dar griežtai katalikiškoje šalyje šis klausimas sukėlė daug emocijų. Praktikuojantis katalikas M. Rebelo de Sousa ne kartą pabrėžė, kad yra prieš aktyvios eutanazijos dekriminalizavimą. Tačiau jis teigė nenorįs primesti savo asmeninės nuomonės. Prezidentas sakė pasinaudojęs jam priklausančia veto teise dėl „neaiškumų“ įstatymo tekste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.