V. Zelenskio pareiškimas: kai kurie arabų lyderiai užmerkia akis į Rusijos invaziją

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, penktadienį sakydamas kalbą per Arabų lygos viršūnių susitikimą Saudo Arabijoje, apkaltino kai kuriuos arabų lyderius ignoruojant siaubą, kurį sukėlė Rusijos invazija į jo šalį.

Saudo Arabijos princas Mohammedas bin Salmanas spaudžia ranką Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos princas Mohammedas bin Salmanas spaudžia ranką Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2023, 4:58 PM, atnaujinta May 19, 2023, 4:59 PM

„Deja, pasaulyje ir čia, tarp jūsų, yra tokių, kurie užmerkia akis į tuos kalėjimus ir nelegalias aneksijas“, – sakė V. Zelenskis viršūnių susitikimo dalyviams ir ragino juos laikytis „sąžiningo požiūrio“ į karą.

Penktadienį V. Zelenskis susitiko su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu Mohammedu bin Salmanu ir padėkojo jam už paramą Ukrainos suverenitetui, sakoma prezidentūros pranešime.

„Prezidentas padėkojo Saudo Arabijos sosto įpėdiniui už paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui ir suverenitetui“, – sakoma V. Zelenskio biuro pranešime ir priduriama, kad Ukrainos prezidentas pakvietė Mohammedą bin Salmaną apsilankyti Ukrainoje.

Netikėta V. Zelenskio kelionė į viršūnių susitikimą Džidoje, Raudonosios jūros pakrantėje, yra pirmoji jo kelionė į Artimuosius Rytus nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą 2022 m. vasario mėnesį. Arabų lygos pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad prezidentą pakvietė ne Arabų lyga, o Saudo Arabija. Rijadas nekomentavo.

Į viršūnių susitikimą atvyko ir Sirijos prezidentas Basharas Al Assadas, ištikimas Rusijos sąjungininkas. Sirijos narystė Arabų lygoje buvo sustabdyta 2011 m. dėl smurtinio susidorojimo su demokratijos šalininkais, protestai peraugo į pilietinį karą.

V. Zelenskis pabrėžė, kaip karas Ukrainoje paveikė musulmonus Krymo pusiasalyje, Rusijos aneksuotame 2014 metais. „Krymas pirmasis nukentėjo nuo Rusijos okupacijos ir iki šiol okupuotame Kryme represijas patiria daugiausia musulmonai“, – sakė jis.

V. Zelenskis atskrido į Saudo Arabiją Prancūzijos vyriausybės lėktuvu iš Lenkijos, tviteryje pranešė Prancūzijos ambasadorius Saudo Arabijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.